"Тарифна" комісія відкоригує правову базу щодо ринку електричної енергії

Укрінформ
НКРЕКП на засіданні 23 серпня 2018 року має намір схвалити проекти постанов з метою приведення нормативно-правової бази у відповідність до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії».

Про це повідомляє прес-служба Нацкомісії.

«На відкритому засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яке відбудеться 23 серпня 2018 року, будуть розглянуті питання щодо схвалення проектів постанов НКРЕКП, що мають ознаки регуляторних актів, з метою приведення діючої нормативно-правової бази у відповідність до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, планується визнати такими, що втратили чинність, низку нормативних документів, що регламентують роботу української енергетики: умови та правила здійснення підприємницької діяльності з оптового постачання та передачі електричної енергії, постанови про купівлю електричної енергії виробниками, про формування тарифів, методику розрахунку оптової ринкової ціни електричної енергії тощо.

Законом України «Про ринок електричної енергії» передбачена наявність нових сегментів ринку електричної енергії, зокрема балансуючий ринок, ринок допоміжних послуг, ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок, двосторонні договори.

Разом з тим, зазначають у НКРЕКП, Закон України «Про ринок електричної енергії» не передбачає модель купівлі всієї електричної енергії та весь її оптовий продаж на оптовому ринку електричної енергії України, як це було раніше. 

Читайте також: Формулу "Роттердам+" можуть скасувати наступного тижня

В НКРЕКП нагадують, що нова модель ринку, яка передбачає балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг, ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок, двосторонні договори, починає діяти з 1 липня 2019 року. При цьому балансуючий ринок, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок та двосторонні договори запроваджуються одночасно, а максимальний строк дії двосторонніх договорів, укладених з дати початку дії нового ринку електричної енергії до 31 грудня 2020 року, не може перевищувати одного року, крім договорів з виробниками за «зеленим» тарифом.

Як повідомлялося, з метою виконання міжнародно-правових зобов'язань України щодо реформування енергетичної сфери Верховна Рада України 22 вересня 2016 року ухвалила Закон України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», а 13 квітня 2017 року - Закон України «Про ринок електричної енергії».

Відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону «Про ринок електричної енергії», регулятор (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-