Формулу

Формулу "Роттердам+" можуть скасувати наступного тижня

Ексклюзив
Укрінформ
НКРЕКП на наступному тижні може скасувати формулу формування ціни на вугілля "Роттердам+".

Про це повідомила Укрінформу голова Нацкомісії Оксана Кривенко.

Як свідчить проект відкритого засідання НКРЕКП, яке відбудеться 23 серпня, комісія планує привести чинну нормативно-правову базу у відповідність до вимог закону "Про ринок електричної енергії", що починає діяти у наступному році. Крім інших втратить чинність постанова від 3 березня 2016 року № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", згідно з якою закупівельні ціни на вугілля для вітчизняної теплової енергетики почали розраховуватись на основі європейського індексу API2 (вугільна біржа Роттердаму).

"Настав черговий етап, який має здійснити комісія для того, щоб привести у відповідність свої нормативно-правові акти новому закону "Про ринок електричної енергії". Ми плануємо схвалити порцію нових документів. А також визнати такими, що втратили чинність ті документи, які не знаходять своє застосування в умовах нового ринку електричної енергії. Це правила формування тарифів на роздрібному ринку, правила формування тарифів на оптовому ринку, зокрема порядок формування оптової ціни електричної енергії", - зазначила Кривенко.

За її словами, законом "Про ринок електричної енергії" передбачене запровадження нової моделі ринку з 1 липня 2019 року. Але насправді частина наявної нормативної бази втрачає чинність з грудня 2018 року.

"Деякі документи втрачають чинність з квітня 2019 року, а деякі з 1 липня 2019 року – з дати запровадження нової моделі ринку. Деякими документами ми будемо користуватись до повномасштабного запровадження нового ринку, бо ще є перехідні періоди, протягом яких неможливо все одночасно скасувати. І необхідно правильно формувати, зокрема, свою тарифну політику", - наголосила Кривенко.

Голова комісії підкреслила, що коригувати методику формування оптової ціни на час перехідного періоду немає сенсу.

"Період проходження одного регуляторного акту в середньому займає три місяці. Іще термін його імплементації. Розуміючи, що у нас залишилось зовсім небагато часу, розробляти нові документи, обговорювати, дискутувати по ним – це півроку. Який сенс щось розробляти півроку, якщо потім через два місяця воно втратить дію?" - заявила Кривенко.

Водночас, на думку очільниці НКРЕКП, методика "Роттердам+" є об'єктивною, що визнано міжнародними експертами.

"Якщо казати безпосередньо про існуючу формулу формування оптової ціни електричної енергії, то вона дійсно ринкова, на мою особисту думку, вона відповідає всім нормам, правилам в ситуації дефіциту певного енергетичного ресурсу у нашій країні. Індикативне формування складових - воно застосоване в дуже багатьох сферах, зокрема в в формуванні цін на внутрішньому ринку нафти. Ціна на нафту також формується індикативно відповідно до світових котировок. Так само формуються ціни на газ на сьогодні. Так само формуються, до речі, ціни на уранове паливо, яке застосовується у нас при формуванні тарифу на виробництво електричної енергії для Енергоатому. У всіх випадках діє принцип імпортного паритету. Ми отримали з цього приводу висновки дуже авторитетних європейських експертів, які згодом плануємо опублікувати", - зауважила Кривенко.

Читайте також: Раді пропонують змінити Роттердам+ на 0,9*Роттердам

Як повідомляв Укрінформ, на сьогодні оптова ринкова ціна електроенергії розраховується відповідно до постанови НКРЕКП від 3 березня 2016 № 289. В структуру оптової ціни входить вартість вугілля, яке використовується теплоелектростанціями для вироблення електричної енергії. Вартість вугілля розраховується за так званою формулою "Роттердам+" (ціна вугілля у портах – плюс ціна транспортування такого вугілля із цих портів до вітчизняних підприємств).

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 8626 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо здешевлення електричної енергії". Документ пропонує зберегти формульний підхід у тарифоутворенні, але формулу "Роттердам+" змінити на формулу "0,9 х Роттердам".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-