Розрахунки України і Туреччини у нацвалюті можливі лише готівкою - експерт

Розрахунки України і Туреччини у нацвалюті можливі лише готівкою - експерт

Укрінформ
Перехід України і Туреччини на розрахунки в національній валюті – непросте з огляду на технічні процеси, а в деяких випадках неможливе для реалізації завдання. 

Про це заявив генеральний консул України в Стамбулі у 2010-2014 рр. Богдан Яременко, коментуючи заяву офіційної Анкари про готовність Туреччини перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами: Китаєм, Росією, Іраном та Україною.

«Адже - подобається нам чи ні - міжнародна банківська система зав’язана на американській валюті. Всі національні кореспондентські рахунки відкривають у міжнародних банках, які оперують доларом. І забезпечити значні трансфери у «несвітовій» валюті через банківську систему неможливо», - сказав Яременко.

Наразі технічна організація процесу, на його переконання, можлива лише взаєморозрахунками готівкою. 

«Тож гроші для взаєморозрахунків доведеться возити вантажівками. Чи у випадку із Україною й Туреччиною – морськими контейнерами», - пояснив Яременко.

Читайте також: НБУ встановив вимоги для забезпечення стійкості банків

Як повідомлялося, експерти не вбачають ризиків для України у зміні умов торгівлі з одним із партнерів, зокрема Туреччиною, у національній валюті, але вигіднішим для Києва бачать варіант переходу на гривню, а не ліру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-