Оборот агропродукції між Україною та ЄС за півроку сягнув $4 мільярдів - експерти

Оборот агропродукції між Україною та ЄС за півроку сягнув $4 мільярдів - експерти

Укрінформ
У першому півріччі 2018 року Україна найбільше експортувала до країн Євросоюзу зернових та олійних культур, а імпортувала - алкогольні напої, насіння олійних та зернових культур для сівби.

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

«У січні-червні 2018 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився до 3,9 млрд дол. США», - йдеться у повідомленні.

При цьому в профільному інституті зазначили, що одночасне зниження експорту та зростання імпорту спричинили зменшення на 0,4 млрд дол. США позитивного для України сальдо до 1,3 млрд дол. США порівняно з І півріччям 2017 року.

Зазначається, що найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн: Нідерланди, Іспанія, Італія, Польща, Франція та Німеччина. Їх сукупна частка становить близько 3/4 обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами.

Читайте також: Уряд робить усе можливе, щоб ціни на хліб не зростали - Мінагро

Основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових (975 млн дол. США) та олійних (235 млн дол. США) культур, а також соняшникової олії (527 млн дол. США) і макухи (246 млн дол. США), деталізували в ННЦ.

У свою чергу, Україна імпортує з ЄС насамперед алкогольні напої, насіння олійних та зернових культур для сівби, продукти для годівлі тварин, а також тютюн.

За даними Інституту аграрної економіки на середину липня, у 2018 році вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні експортні квоти Європейського Союзу на пшеницю, кукурудзу, яблучний і виноградний соки, солод і клейковину, оброблені томати, мед, вершкове масло, а також три квартальні квоти на м'ясо птиці. До того ж, закрито додаткові преференційні квоти на пшеницю і кукурудзу, які почали діяти з початку 2018 року. Більш ніж наполовину заповнені квоти на ячмінну крупу, крохмаль і оброблений крохмаль.

«Як і в попередні роки, основна частка квот залишається з нульовим або дуже низьким відсотком використання. А це означає, що вітчизняні виробники агропродовольчої продукції не готові повною мірою реалізувати свій експортний потенціал на європейському ринку», - акцентували в Національному науковому центрі.

Як повідомляв Укрінформ, за перші шість місяців 2017 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом становив 3,8 млрд дол. Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС були ті самі шість країн: Нідерланди, Іспанія, Італія, Польща, Франція та Німеччина. Їхня сукупна частка в обороті перевищувала 73%. Основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечувала за рахунок зернових та олійних культур, а також соняшникової олії і макухи. У свою чергу, Україна імпортувала з ЄС зернові культури, насіння олійних, какао-боби і шоколад, різні харчові продукти, спирт і алкогольні напої, відходи переробної промисловості та тютюнові вироби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-