Бізнес підтримує другий рівень пенсійного страхування в Україні - експерти

Бізнес підтримує другий рівень пенсійного страхування в Україні - експерти

Укрінформ
Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) звернулася до Міжнародного валютного фонду та директорату Світового банку по Білорусії, Молдові та Україні з проханням підтримати другий рівень пенсійного страхування в Україні.

Про це йдеться в прес-релізі асоціації.

"Європейська Бізнес Асоціація звернулась до Міжнародного валютного фонду та директорату Світового банку по Білорусії, Молдові та Україні. У листі йде мова про важливість запровадження другого рівня пенсійного страхування для населення, фінансові втрати від гальмування процесу та мінімальні витрати з боку держави на впровадження реформи", - йдеться у повідомленні. 

Бізнес-спільнота наголосила, що за умов солідарного забезпечення коефіцієнт заміщення пенсією втраченого заробітку буде постійно знижуватись із сьогоднішніх 32% до 18% протягом наступних 30 років. Щоб було наочно зрозуміло, як приклад, з 1,6 тис. грн зараз до 900 грн через 30 років.

«Важливо зробити ефективні та якісні кроки, які зменшать дефіцит пенсійної системи. В Україні близько 12 млн осіб пенсійного віку. Дефіцит пенсійного фонду становить понад 200 млрд грн. В такому вигляді, як є зараз, пенсійна система існувати не може. До того ж, кількість людей пенсійного віку з кожним роком збільшується. При такому співвідношенні між платниками податків і пенсіонерами важко говорити про стабільність системи», - наголосили в ЕВА.

В Україні наразі спостерігається старіння населення, зменшення його кількості, в тому числі, за рахунок міграції. За попередніми підрахунками експертів, до 2050 року в країні співвідношення працюючих до пенсіонерів буде 10 до 15. А працездатне населення наразі, власне, і є потенційним донором пенсійної системи.

Вирішення ситуації бізнес-спільнота вбачає у запровадженні другого рівня пенсійного страхування - з 1 січня 2019 року. 

Читайте також: Україна має покладатись на власні сили, а не міжнародні фінустанови - Данилишин

В ЕВА пояснюють, що накопичувальна система мінімізує корупційні ризики. По-перше, за рахунок того, що накопичення населення буде диверсифіковано між десятками недержавних пенсійних фондів. Кошти у накопичувальній системі зберігатимуться на приватних рахунках та будуть приносити інвестиційний дохід учасникам накопичувального фонду. Державний пенсійний фонд буде лише адміністратором коштів, фактичне управління ними здійснюватимуть недержавні пенсійні фонди. 

По-друге, кожний громадянин матиме можливість щоденно контролювати стан своїх накопичень, правильність нарахування доходу. Буде право переходу до іншого фонду в будь-який момент. "Іншими словами, кожен зможе свідомо вибрати фонд для зберігання власних накопичень та особисто контролювати процес зберігання", - кажуть в асоціації.

Після досягнення пенсійного віку громадяни матимуть право отримати довічну пенсію, пенсію на визначений строк або одноразову пенсійну виплату.

Бізнес підтримує ідею накопичувальної системи, констатують у ЕВА. На її думку, механізм впровадження другого рівня якісно прописаний у законопроекті №6677. Документ має більше 10 позитивних відгуків від вітчизняних та міжнародних експертів, а положення відповідають профільній Директиві Європейського парламенту та Ради Європи.

"Європейська Бізнес Асоціація закликає МВФ та Світовий банк підтримати даний документ. Сподіваємось, це допоможе комплексно запустити процес розбудови другого рівня пенсійного страхування та стабілізувати пенсійну систему в принципі", - підсумовується в прес-релізі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-