У Мін'юсті повідомили про кількість звернень до агроштабів щодо рейдерства

У Мін'юсті повідомили про кількість звернень до агроштабів щодо рейдерства

Укрінформ
Протягом періоду із квітня до серпня 2018 року до антирейдерських штабів надійшло 133 звернення щодо випадків, які мають ознаки рейдерства.

Про це повідомила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова, інформує прес-служба відомства.

«До антирейдерських агроштабів з квітня по серпень надійшло 133 звернення», - повідомила Сукманова.

За її словами, аналіз роботи комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін'юсті демонструє, що всі скарги, які вона отримує, можна розділити на дві групи: ті, які мають ознаки рейдерських захоплень, і ті, які можна назвати незаконними, злочинними діями.

До першої групи можна включити випадки, коли майно, в тому числі майнові права, переходить до нового власника, наприклад, за умови існування у старого власника прострочених боргових зобов'язань. Зазвичай це кредитні зобов'язання перед банком або іншими кредиторами, пояснила Сукманова.

«Крім того, інструментом, який використовують спритники для рейдерських захоплень, можуть стати конфлікти між учасниками та акціонерами підприємств, суперечки між власниками паїв та підприємством-орендарем», - додала заступник міністра.

Вона повідомила, що до другої групи можна зарахувати підробку документів та рішень судів, виконання реєстраційної дії на основі неіснуючого рішення суду, крадіжку врожаю, самовільне захоплення землі, неправомірне зняття реєстраторами арештів, навіть в рамках кримінальних проваджень, підпис власником землі кількох договорів оренди.

«Це сценарій, який найчастіше реалізовують шахраї. Проте ці дії не можна назвати рейдерським захопленням. Це крадіжка, підробка документів, шахрайство, розбій, тобто правопорушення, які мають чітке визначення у кримінальному кодексі», - зазначила Сукманова.

Також вона нагадала, що Мін'юст бореться з реєстраторами, які сприяють вчиненню злочинних дій. Зокрема, Міністерство юстиції позбавляє їх доступу до реєстру на певний термін, у випадку серйозних порушень - анулює доступ до реєстру і позбавляє нотаріусів ліцензії. 

Список покараних реєстраторів можна знайти на сайті Мін'юсту.

«У реєстрі речових прав на нерухоме майно та єдиному державному реєстрі відбувається близько 12 млн реєстраційних дій на рік. З них в антирейдерській комісії оскаржується менше 1%», - повідомила Сукманова.

Читайте також: Перший локомотив General Electric вирушає до України

Водночас заступник міністра наголосила, що у рамках децентралізації в країні з'явилося майже 10 тис. реєстраторів, частина з яких є працівниками сільських рад та державних адміністрацій, а частина - комунальними підприємствами, які також є власністю територіальної громади.

Сукманова наголосила, що наслідком передавання повноважень на місця для представників громади є не лише преференції у вигляді додаткової адміністративної послуги та додаткових надходжень до місцевого бюджету, але і юридична відповідальність за дії своїх реєстраторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-