Облгази розпродають наліво паливо, призначене для населення - Коболєв

Облгази розпродають наліво паливо, призначене для населення - Коболєв

Укрінформ
Облгази перепродують комерційним структурам частину газу, призначеного для населення.

Про це глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив у інтерв'ю виданню "Економічна правда".

"У мене є безліч фактів, які прямо або опосередковано вказують, що зовсім не весь газ, який ми передаємо їм для реалізації населенню, потрапляє населенню. Ми виявили у базі даних Кіровоградгазу, яким керувала приватна структура, фіктивні адреси. Це факт", - сказав Коболєв.

На його думку, та ж сама схема, ймовірно, працює і з іншими облгазами, які контролюються приватними фірмами.

"В Україні, на жаль, працюють такі правила: якщо є схема, яка дає змогу красти, то ймовірність, що там крадуть, 90%. Однак у мене є інший факт, який також є незаперечним. Система облгазів винна групі НАК "Нафтогаз України" близько 2 млрд дол.", - зазначив глава НАК.

Читайте також: Коболєв каже, що йому регулярно погрожують

Він підкреслив, що компанія потенційно готова працювати із облгазами, якщо вони будуть здатні забезпечувати розрахунки за переданий газ, але кращим варіантом буде вихід самого Нафтогазу на ринок.

"Ми хочемо усунути паразитів, які крадуть гроші та газ, що належить держкомпанії. Якщо є інші приватні компанії, які здатні забезпечувати 100% розрахунків за переданий газ, ми із задоволенням підпишемо з ними контракти у рамках прозорих відносин. Наш вхід у роздріб є необхідною дією. На цьому ринку немає цивілізованих компаній, а ті компанії, які є, не здатні вести свою діяльність і не розраховуються з нами повною мірою. Вони це мотивують тарифами та іншими речами, але наша оцінка свідчить про інше. У проблемі їхніх боргів перед нами частка неефективного регулювання становить 50%, а інші 50% - це вкрадені газ і гроші", - висловив думку Коболєв.

Як повідомляв Укрінформ, ціна газу для населення, що постачається Нафтогазом, встановлюється урядом і дорівнює 4 942 грн за тис. кубометрів (без ПДВ). Ціна газу для промисловості є істотно вищою і, наприклад, у серпні становить 8 442-9 236 грн за тис. кубометрів (без ПДВ).

ВАТ "Кіровоградгаз" є єдиним регіональним оператором з розподілу газу, який перебуває в управлінні НАК "Нафтогаз України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-