Зразки свинини з ринків перевірять на

Зразки свинини з ринків перевірять на "африканку" - експерти

Укрінформ
На продовольчих ринках в усіх регіонах України здійснюватиметься відбір зразків туш свиней  для перевірки на африканську чуму свиней (АЧС) у рамках проекту «Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні: ІІ етап».

Про це повідомляє Асоціація «Свинарі України».

"Моніторинг «африканки» на продовольчих ринках у всіх регіонах України - дослідження, над яким працюють ФАО, ЄБРР та Асоціація «Свинарі України» спільно з Держспоживслужбою у рамках Проекту «Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні: ІІ етап»", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що до реалізації проекту залучили студентів та викладачів аграрних вузів  - Сумського, Житомирського та Одеського. У співпраці з фахівцями регіональних ветеринарних лабораторій вони забиратимуть зразки у туш свиней на продовольчих ринках усієї країни.

"Аналізуватимуть їх за допомогою сучасного обладнання для діагностики АЧС методом ПЛР у реальному часі, вартістю понад 200 тис. дол., яке закупили в рамках діяльності проекту", - розповіла віце-президент АСУ Оксана Юрченко.

Вона наголосила, що, окрім моніторингу африканської чуми свиней в Україні, проект має на меті виховати кваліфіковані кадри.

«Забір зразків із туш свиней на продовольчих ринках для моніторингу африканської чуми свиней - унікальне дослідження не лише для України. Жодна АЧС-позитивна країна ще такого не робила», - додала Юрченко.

За словами експерта, до практики готувалися грунтовно: для студентів знімали освітнє відео, проводилися тренінги щодо особливостей ПЛР-діагностики.  Крім того, експерти ФАО та ЄБРР брали участь у перших заборах зразків, щоб закріпити теорію на практиці.

Читайте також: МЕРТ повідомило причину звільнення керівника агентства з авторських прав

Освітні заходи не обійшли й фахівців ветеринарних лабораторій. Так, у рамках проекту представники трьох регіональних відомств та Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) пройшли тижневе стажування в одній з кращих референс-лабораторій світу в Іспанії. Там вчилися працювати з ПЛР-обладнанням.

Як повідомлялося, ІІ етап Проекту «Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні» стартував у лютому цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-