Вантажівки в Україні зважуватимуть автоматично - Омелян

Вантажівки в Україні зважуватимуть автоматично - Омелян

Фото
Укрінформ
В Україні запровадять автоматичну систему зважування в русі Weight-in-Motion.

Про це сказав на брифінгу у п'ятницю міністр інфраструктури Володимир Омелян, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Проект розроблений спільними зусиллями Міністерства інфраструктури, Світового банку, Укравтодору. Комплекси зважування в русі, яких буде збудовано 10 одиниць, виявлятимуть серед потоку перевантажені вантажівки і передаватимуть інформацію про них інспекторам Укртрансбезпеки», - зазначив він.

Брифінг щодо оголошення міжнародного тендеру на першу партію комплексів зважування в русі Weight-in-Motion / Фото: Шамкін Данііл. Укрінформ

За словами Омеляна, у разі підтвердження порушення воно документується, і накладаються відповідні санкції.

«Мета проекту - зберегти дорогу від передчасного руйнування, зменшити ймовірність тяжких наслідків дорожніх аварій за участю вантажівок», - зазначив він.  

Водночас директор ДП «Укрдорінвест» Олена Криворучко повідомила агентству, що Державне агентство автомобільних доріг України вже оголосило тендер на проектування, постачання і монтаж шести майданчиків зважування у русі.

«В Україні давно вкорінилася практика, коли вантажівка їде по дорозі із навантаженням на вісь у 2-5 разів більше відповідної норми. Це вкрай негативно відображається на експлуатації автодорожнього полотна, яке просто не розраховане на таку вагу. При цьому вантажні комплекси – поширена практика в США та країнах Європи. Там будь-яка машина, що перевищує допустимі показники ваги, просто не вийде у рейс. Водій та власник фури не поїдуть через ризик отримати величезні штрафи. В Україні це зазвичай сходить перевізникам із рук. Тому майданчики зважування у русі допоможуть зробити пересування таких машин фактично неможливим. Як наслідок, ми оберігатимемо дороги від передчасного руйнування», - розповіла Криворучко.

Для встановлення шести майданчиків зважування у русі «Укравтодор» планує використати частину коштів кредиту Світового банку в рамках впровадження Проекту розвитку дорожньої галузі (RSDP) та Пілотного проекту із впровадження системи зважування в русі (WIM). 

Читайте також: Гройсман восени дасть оцінку тим, хто не впорався з ремонтом доріг

Вантажні комплекси будуть встановлені на під’їздах до Києва на трасах Київ – Ковель, Київ – Чоп, Київ – Довжанське, Київ – Чернігів – Нові Яриловичі та Київ – Одеса. 

«Для того, аби претендувати на перемогу в торгах, потенційний виконавець має показати середньорічний будівельний обіг від 10 млн доларів США, мати досвід встановлення подібних комплексів, надати відповідні фінансові гарантії та відповідати цілому ряду інших вимог», - наголосила Криворучко.

Після повного завершення тендерної процедури планується, що система буде встановлена упродовж терміну від чотирьох до восьми місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-