OОН знизила світові прогнози виробництва зернових

OОН знизила світові прогнози виробництва зернових

Укрінформ
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) знизила світові прогнози виробництва зернових на тлі різкого скорочення перехідних запасів в сезоні 2018-2019 років. Зокрема, прогнозуються більш низькі види на урожай пшениці, кукурудзи і ячменю в Україні.

Про це йдеться в щомісячному огляді попиту та пропозиції зернових від FAO, повідомили Укрінформу в прес-службі організації.

"Останні дані, як і раніше, вказують на очікуване зниження обсягів виробництва зернових у 2018 році та пропозиції зерна в майбутньому сезоні 2018-2019 років", - йдеться у дослідженні.

Це стане першим подібним зниженням за останні чотири роки.

Так, FAO прогнозує, що при збереженні сприятливих погодних умов протягом сільськогосподарського сезону 2018 року, обсяг виробництва зернових в світі в цьому році складе 2 586 млн т (включаючи рис в перерахунку на обрушений), що на 64,5 млн т (2,4 відсотка) менше, ніж у рекордному 2017 році. Дане зниження в порівнянні з показниками попереднього року пояснюється очікуваним зниженням обсягів виробництва кукурудзи.

Крім того, в 2018 році прогнозується зниження обсягів виробництва пшениці, в той час як виробництво рису може досягти нових максимальних значень. Поточний прогноз по зерновим був переглянутий у бік пониження на 24 млн т в порівнянні з його червневими значеннями внаслідок очікуваного скорочення виробництва пшениці в ЄС, а також більш низьких видів на урожай пшениці, кукурудзи і ячменю в Російській Федерації та Україні.

Наголошується, що якщо поточний прогноз співпаде з реальною ситуацією, то виробленого зерна виявиться недостатньо для задоволення очікуваного попиту в сезоні 2018-2019 років. Це стане першим подібним зниженням за останні чотири роки

"Якщо поточний прогноз співпаде з реальною ситуацією, то виробленого зерна виявиться недостатньо для задоволення очікуваного попиту в сезоні 2018-2019 років, і в результаті перехідні запаси зерна, накопичені за попередні п'ять років, знизяться до 749 млн т, тобто на 7 відсотків у порівнянні з рівнем початку сезону. При поточних темпах споживання і прогнозованому обсязі виробництва співвідношення запасів до споживання може скоротитися з 30,6 відсотка в сезоні 2017-2018 років до 27,7 відсотка в сезоні 2018-2019 років. Це стане першим подібним зниженням за останні чотири роки, хоча воно і не настільки масштабне, як рекордне падіння до 20,4 відсотка, зафіксоване в сезоні 2007-2008 років", - зазначають в FAO.

Читайте також: Україна минулого маркетингового року експортувала зерна на $6,4 мільярда

Як очікується, серед основних зернових культур найбільше скоротяться запаси кукурудзи. Крім того, прогнозується зниження запасів пшениці та кукурудзи, в той час як запаси рису продовжать рости третій сезон поспіль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-