Експерти закликають ввести обмеження на ввезення закордонної  вторсировини

Експерти закликають ввести обмеження на ввезення закордонної вторсировини

Укрінформ
Асоціація «Український екологічний альянс» закликає ввести в Україні обмеження на ввезення закордонної  вторинної сировини для першочергової переробки  українського сміття.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив керівник  Укрекоальянсу, депутат Київської міської ради Олег Костюшко.

"На сьогодні існує загроза, що ми з вами будемо дорого купувати роздільно зібране сміття, привезене з Європи, а своє власне - дешево захоронювати. Необхідно вжити заходів для того, щоб наша  вторинна сировина була відсортована і куплена всіма зацікавленими підприємствами. Лише  після цього ми би мали дозволити в разі дефіциту завозити на територію України певну кількість вторинної сировини з інших країн", - сказав він.

Костюшко додав, що українським підприємствам потрібно приблизно 1 мільйон тонн макулатури на рік.

"Приблизно 300-400 тисяч тонн  ми завозимо макулатури ззовні. Це не тому, що в Україні немає макулатури, а для збалансування ціни, щоб вона не росла швидко вгору... Велика кількість української макулатури гине на сміттєзвалищах", - зауважив він.

Читайте також: Рада врегулювала проведення деяких фітосанітарних процедур

Костюшко пояснив, що некурентоспроможність нашого сміття порівняно з європейським полягає в тому, що в ЄС працює  система  розширеної відповідальності щодо  поводження з тарою і упаковкою, тобто так звані зелені точки.

"В Україні така система не працює, і наша вторинна сировина не відсортована. По-друге - нас убивають податки. Наприклад, коли ми продаємо склобій або поліетилен, відсортовані від сміттєвого баку, то маємо заплатити одразу при першому продажі 20% ПДВ", - додав він. 

За словами Костюшка, головними постачальниками закордонних відходів в Україну є країни ЄС і СНД, бо їхні відходи на початку року категорично відмовився приймати Китай.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-