Відкриття ринку землі в Україні збільшить ціну гектара втричі - Світовий банк

Відкриття ринку землі в Україні збільшить ціну гектара втричі - Світовий банк

Укрінформ
Якщо нині ціна гектара ріллі становить 1,5 тисячі доларів, то після відкриття ринку землі вона зросте до 3,5 тисячі доларів.

Про це розповів консультант Світового банку Денис Нізалов в інтерв'ю "Бізнес. Цензор".

"З відкриттям ринку очікується досить швидке зростання ціни на землю. Якщо зараз ціна за гектар на тіньовому ринку – $1,5 тис., то після відкриття ринку ціна може протягом трьох років вирости до $3,5 тис. та більше. В таких умовах усі, хто має вільні гроші, хотіли би вкладати у активи, які швидко зростають, щоб продати на піку ціни. Це один з об'єктивних ризиків, який пов'язаний з відкриттям ринку", - зазначив він.

Водночас, за словами Нізалова, саме тому наразі обговорюються умови обігу землі, що відкриття ринку землі не може відбуватися абсолютно без будь-яких обмежень.

"Звісно, що для розвинених ринків чим менше обмежень, тим краще. Але для ринку, який тільки відкривається, треба враховувати особливості перехідного періоду, необхідні додаткові запобіжники, оскільки у нас в країні є неоднаковий доступ до фінансів та накопичена за роки мораторію надлишкова пропозиція землі. Але чим більше ми відкладаємо із відкриттям ринку, тим більше ситуація погіршується. Наприклад, політики, чи корумповані чиновники матимуть більше вільних грошей для скупівлі землі, ніж фермери. І для того, щоб не відбулася спекулятивна скупка землі на старті реформи і потрібні запобіжники. Це і обмеження максимальної кількості землі в одних руках і встановлення мінімальної ціни і встановлення податку на перепродаж", - наголосив представник Світового банку.

За його словами, обмеження потрібні, щоб вигоди від відкриття ринку були більш-менш однаково розподілені між власниками та сільгоспвиробниками, щоб вигідно було купувати землю саме для використання у сільськогосподарському виробництві.

Читайте також: Доходи місцевих бюджетів за перше півріччя зросли до 107,7 млрд - Мінрегіон

"Бо якщо відкрити ринок без запобіжників, то всі переваги від зняття мораторію отримають не фермери, а люди, які мають доступ до фінансових ресурсів", - зазначив він.

В Україні триває мораторій на продаж державних сільгоспземель - щонайменше до кінця 2018 року. Але однією з обо'язкових умов скасування мораторію є ухвалення закону про обіг сільгоспземель. Наразі такий закон не ухвалено.

Скасувати земельний мораторій та створити вільний ринок сільгоспземель в Україні є однією з умов Міжнародного валютного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-