Перша в Україні інноваційна цифрова підстанція незабаром запрацює на Запоріжжі

Перша в Україні інноваційна цифрова підстанція незабаром запрацює на Запоріжжі

Укрінформ
GE, світовий лідер промисловості та цифрових технологій, поставить в Україну першу цифрову підстанцію для Приморської вітроелектростанції в Запорізькій області.

Про це йдеться у прес-релізі компанії ДТЕК, що є у розпорядженні Укрінформу.

"GE уклала з компанією ДТЕК, енергетичним підрозділом найбільшої бізнес-групи України System Capital Management, угоду на поставку високовольтного обладнання для центрального розподільчого пункту на 150 кВ і двох підстанцій 150/35/10 кВ. Устаткування забезпечить видачу в мережу електроенергії від першої черги Приморської вітроелектростанції (ВЕС) потужністю 100 МВт у Запорізькій області, яка буде введена в експлуатацію в 2019 році", - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що на Приморській ВЕС буде використана інноваційна технологія «цифрова підстанція» (ЦПС). Це перший проект із застосуванням ЦПС в Україні, йдеться у прес-релізі.

Цифрова підстанція дозволяє оцінити стан обладнання в режимі реального часу та автоматичного реагування на пошкодження та збої. Це спрощує технічне обслуговування підстанції, здійснюючи його за станом, а не у плановому режимі, наголошується у прес-релізі.

Технологія «цифрова підстанція» - основа «розумних мереж» - полягає в обміні даними у повністю цифровому вигляді на основі єдиного стандартного протоколу МЕК 61850. На відміну від звичайної підстанції, що використовує обмін електричними аналоговими/дискретними сигналами, ЦПС поєднує режим «цифрової» взаємодії обладнання з високою надійністю і доступністю системи.

Основним комутаційним обладнанням GE для Приморської ВЕС будуть модулі HYPact - гібридний компактний розподільчий пристрій із елегазовою ізоляцією. 

Герхард Сейрлінг, генеральний директор підрозділу GE Grid Solutions в Європі та СНД, зазначив: «GE пишається можливістю підтримати цифрову трансформацію енергетичної інфраструктури України. Активне включення ключових елементів «розумних мереж» дозволить енергосистемі країни перейти на новий рівень надійності та економічної ефективності в інтересах українських споживачів».

«Приморська ВЕС стане майданчиком для реалізації цифрових технологій в енергетиці та зразком для подальшого проектування вітроелектростанцій України", - прокоментував директор ВЕС Юрій Жабський. 

Читайте також: В Укртрансгазі підрахували борги за послуги балансування газу у травні

Для першої черги Приморської вітроелектростанції GE Renewable Energy поставить 26 вітрогенераторів загальною потужністю 100 МВт, а також буде займатися їх подальшим обслуговуванням. Вітротурбіни будуть доставлені в Україну і встановлені на майданчику Приморської ВЕС у 2018 році.

Як повідомлялося, GE має 20-річний досвід у сфері розробки і реалізації проектів з автоматизації енергетичних підстанцій. У світі встановлено понад 60 цифрових підстанцій: у Франції, Данії, Польщі, Литві, Великій Британії, США, Мексиці, Бразилії та інших країнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-