В Укртрансгазі підрахували борги за послуги балансування газу у травні

В Укртрансгазі підрахували борги за послуги балансування газу у травні

Укрінформ
Борг регіональних газорозподільчих компаній за послуги балансування збільшився за травень на 143 мільйони гривень. Загальна сума накопиченої ними заборгованості сягнула 16,5 мільярда гривень.

Про це повідомляє АТ «Укртрансгаз».

«Оператори газорозподільчих мереж групи «Регіональна Газова Компанія» (РГК) залишаються найбільшими боржниками компанії із накопиченою сумою боргу - 16,5 млрд грн, або 65% від загальної заборгованості», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що борг компаній РГК за послуги балансування газу у травні зріс на 143 млн грн. Водночас заборгованість інших підприємств скоротилася на 125 млн грн. 

ПАТ «Харківміськгаз», що входить до групи РГК, не тільки не вчиняє дії щодо вирішення ситуації, але й продовжує допускати значні обсяги несанкціонованого відбору, наголошують в Укртрансгазі. У травні борг компанії зріс на 219 млн грн і становить уже майже 5,3 млрд грн.

Серед найбільших боржників також ПАТ «Донецькоблгаз» (близько 3,8 млрд грн боргу), ПАТ «Криворіжгаз» (3 млрд грн), ПАТ «Дніпропетровськгаз» (1,9 млрд грн), ПАТ «Київоблгаз» (1,4 млрд грн), ПАТ «Луганськгаз» (1 млрд грн).

Загальна заборгованість контрагентів перед Укртрансгазом за надані послуги балансування зросла на 19 млн грн порівняно з  попереднім місяцем і сягнула 25,5 млрд грн станом на 31 травня 2018 року.

В Укртрансгазі пояснюють, що, відповідно до Кодексу ГТС, Укртрансгаз як оператор ГТС надає послуги транспортування і балансування на основі типового договору, що укладається з усіма замовниками послуг (постанова НКРЕКП №2497). Контрагенти подають номінації (заявки) на певний об'єм газу. За підсумками місяця оператор ГТС проводить алокації (звірки) фактичних обсягів спожитого газу. Фактичні обсяги транспортування можуть значно відрізнятися від обсягів, зазначених у номінаціях замовників. Обсяг балансування розраховується як різниця між обсягами газу, поданого на точках входу та відібраного на точках виходу в / з ГТС, виходячи з фактичних даних згідно з алокацією.

Читайте також: Нафтогаз дискримінує реформу газового ринку - лист Гройсману

Значний обсяг небалансу формується через те, що оператори газорозподільчих мереж допускають відбір газу підприємствами ТКЕ зі своїх мереж за безпідставного віднесення обсягів постачання на НАК «Нафтогаз України».

Крім того, відбір значного обсягу газу здійснюється операторами газорозподільних мереж без подання номінації (заявок), тобто несанкціоновано. З початку року обсяг відбору без подання номінації операторами газорозподільних мереж становив близько 50% від загальних обсягів небалансу.

Укртрансгаз проводить дії щодо стягнення заборгованості з боржників згідно з чинним законодавством. На сьогодні на розгляді в судах вже знаходяться 35 справ на загальну суму близько 15,1 млрд грн щодо примусового стягнення заборгованості за послугу балансування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-