НБУ з 1 липня припиняє випуск у готівковий обіг дрібних монет

НБУ з 1 липня припиняє випуск у готівковий обіг дрібних монет

Укрінформ
На одного жителя України припадає 293 монети, або, якщо брати на вагу, - в середньому по 700 грамів монет.

Про це на брифінгу НБУ щодо застосування заокруглення загальних сум розрахунків готівкою сказав директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На жителя нашої країни припадає 293 монети вага яких складає 700 грам», - сказав Зайвенко.

Він нагадав, що з 1 липня 2018 року НБУ припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, а передумовою затвердження Національним банком заокруглення загальних у чеку сум готівкових розрахунків було те, що монети дрібних номіналів втратили свою купівельну спроможність собівартість виготовлення розмінних монет перевищує їх номінальну вартість. Монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи, а учасники готівкового обігу щорічно несуть витрати на оброблення, транспортування та зберігання цих монет.

Читайте також: Нацбанк розповів про майбутнє пластикових грошей

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк України з 1 липня 2018 року припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, але не вилучатиме з обігу монети дрібних номіналів. Водночас 1 липня 2018 року додатково готівковий обіг не поповнюватиметься зазначеними номіналами монет. Тож, сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0, а сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-