Стимулювання птахівництва потребує змін - експерти

Стимулювання птахівництва потребує змін - експерти

Укрінформ
Виробництво м'яса птиці на відміну від інших видів діяльності у сфері тваринництва, зберігає свою прибутковість вже десять років поспіль - з 2008 року. Перш за все, це стосується сільськогосподарських підприємств, які забезпечують утримання значного поголів'я.

Про це поінформував завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш, презентуючи результати проведеного дослідження впливу наданих сільгосппідприємствам податкових преференцій на різні галузі сільгоспвиробництва в Україні.

За його словами, у 2008-2009 роках рентабельність діяльності, пов’язаної з виробництвом та переробкою м’яса птиці, коливалась у діапазоні 2-3%, а вже у 2010-2012 роках зросла майже утричі – до 6-8%. З 2014 року – після суттєвого зростання цін на курятину на внутрішньому ринку – рентабельність виробництва м’яса птиці включно з переробкою сягнула 18-24%.

"Тобто впродовж останніх десяти років виробництво м’яса курей у спеціалізованих сільгосппідприємствах із значним поголів’ям жодного року не було збитковим – на відміну від інших видів діяльності у сфері тваринництва. Причому діяльність, пов’язана з виробництвом та переробкою м’яса птиці, характеризується чи не найвищим з-поміж інших видів тваринницької діяльності рівнем оборотності, що додатково підвищує рентабельність капіталу таких сільгосппідприємств", - зауважив експерт

Сумарний прибуток від виробництва та переробки м’яса птиці лише за останні чотири роки – 2014-2017 – перевищив 21,5 млрд грн або 1 млрд дол. США за офіційним курсом НБУ за відповідні періоди, наголосив Леонід Тулуш.

Майже аналогічна ситуація, зазначив він, складалася й з виробництвом яєць – лише з тією різницею, що надзвичайно висока як для аграрного сектору вітчизняної економіки рентабельність – на рівні 40-55% – спостерігалася у 2011-2015 роках. За цей період виробники яєць отримали прибутку в обсязі понад 13,6 млрд грн, що, за офіційним курсом НБУ, складає 1,2 млрд дол. США. Проте з 2016 року – на відміну від виробництва м’яса птиці – рентабельність виробництва яєць знизилася фактично до нуля.

"Суттєве зростання рентабельності діяльності у сфері виробництва та переробки м’яса птиці, в першу чергу, стало наслідком значного зростання цін. Причому навіть в умовах збереження державою податкових преференцій для птахівничих підприємств у вигляді звільнення від оподаткування, їх продукція на внутрішньому ринку невпинно дорожчала", - зауважив експерт.

Читайте також: Україна може стати світовим хабом органічної продукції - Мінагро

Хоча птахофабрики використовують у своїй діяльності переважно корми власного виробництва – вироблені афілійованими господарськими структурами, що мало б сприяти здешевленню їх продукції, ціни реалізації м’яса птиці сільгосппідприємствами за 2014-2017 роки зросли у понад 2,3 раза.

"Так, якщо у «довоєнному» 2013 році реалізаційні ціни сільгосппідприємств на м’ясо птиці становили в середньому по Україні 12,2 грн/кг, то у 2017 році вони зросли до 28,3 грн/кг. За темпами зростання ціни на м’ясо птиці випередили ціни на усі інші види тваринницької продукції, крім м’яса великої рогатої худоби", - поінформував Леонід Тулуш. 

Водночас реалізаційні ціни на яйця за цей же період зросли в 1,8 раза.

За результатами проведеного дослідження, доцільність надання птахівництву державної фінансової підтримки, зокрема у формі податкових преференцій, відпала ще з 2014 року, зауважив експерт.

"Висока рентабельність птахівництва на фоні високої оборотності капіталу в нинішніх умовах потребує перегляду доцільності та механізмів фіскального стимулювання цієї галузі. Натомість спрямування коштів на фінансову підтримку державою виробництва інших видів тваринницької продукції, зокрема, яловичини, сприяло б підвищенню ефективності використання бюджетних ресурсів та забезпеченню більш збалансованого м’ясного раціону українців", - підсумував Леонід Тулуш.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-