Україна може стати світовим хабом органічної продукції - Мінагро

Україна може стати світовим хабом органічної продукції - Мінагро

Укрінформ
В Україні налічується майже 300 сертифікованих виробників органічної продукції, 290 тис. га сільськогосподарських угідь сертифіковані як органічні. За загальною площею сертифікованих  органічних сільгоспугідь країна посідає 11-те місце у Європі. 

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева в рамках конференції «Органічне рослинництво: найкращі практики за 10 років» та Дня органічного поля у Полтаві.

«Сьогодні Україна посідає 11-те місце серед європейських країн за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні. Їх майже 290 тис. га та понад 91 тис. га земель знаходяться у перехідному періоді, але при цьому це менше 1% всіх земель сільськогосподарського призначення в Україні», - зазначила заступник міністра.

За її словами, у країнах, що є провідними виробниками органічної сільськогосподарської продукції, цей показник перевищує 10%.

Трофімцева додала, що наразі спостерігається тенденція щодо збільшення експорту органічної продукції з України. 

“Експорт органічної продукції з України зростає з кожним роком. За останніми даними моніторингу ринку, ця цифра вже перевищила $60 млн в 2017 році», - сказала вона.

Посадовець зазначила, що розвиток органічного виробництва є пріоритетом у роботі  міністерства. 

“Україна має всі можливості та умови стати справжнім світовим «органічним хабом». Тому розвиток органічного виробництва знаходиться в пріоритеті середньострокового плану дій Мінагрополітики», - зауважила Трофімцева.

Читайте також: На Миколаївщині не буде дефіциту овочів для борщу - прогноз

Вона висловила думку про важливість удосконалення чинного законодавства України в сфері органічного виробництва, яке на сьогодні не відповідає європейським вимогам.

«Я щиро сподіваюсь, що Верховна Рада України якнайшвидше ухвалить розроблений Мінагрополітики законопроект № 5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва» у другому читанні. Реалізація положень даного євроінтеграційного законопроекту сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції, відкриттю нових зовнішніх ринків для її збуту”,  - зазначила Трофімцева. 

Імплементація положень цього законопроекту гарантуватиме всім споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, краще захищатиме операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції, а також забезпечить прозорі умови ведення бізнесу у сфері виробництва та обігу органічних продуктів.

Як повідомляють у Мінагрополітики, організаторами конференції та Дня органічного поля у Полтаві виступили виробники органічної сертифікованої продукції ПП «Агроекологія», ТОВ «Укролія», сертифікаційний орган «Органік Стандарт», спілка виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна» та дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія). 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-