Україна та Молдова синхронізують свої енергосистеми з ENTSO-E

Україна та Молдова синхронізують свої енергосистеми з ENTSO-E

Укрінформ
Україна та Молдова зацікавлені у можливості синхронної роботи енергосистем двох країн із загальноєвропейською енергосистемою ENTSO-E. Вирішенню питань інтеграції сприятиме проведення зустрічей у тристоронньому форматі Україна-Молдова-ЄС.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості за результатами зустрічі заступника міністра з питань європейської інтеграції України Наталії Бойко і міністра економіки та інфраструктури Республіки Молдова Кирила Габуріча.

«Під час зустрічі сторони підкреслили взаємну зацікавленість у досягненні можливості синхронної роботи енергосистем України і Республіки Молдова з ENTSO-E. Наталія Бойко наголосила, що для України цей напрямок є одним з стратегічних пріоритетів, що закріплено в Енергетичній стратегії України до 2035 року», - йдеться у повідомленні.

Посадовець також підкреслила, що українська сторона без зволікань виконує взяті на себе зобов'язання, зокрема у рамках Угоди про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи.

Зазначається, що Україна і Молдова висловили готовність рухатись синхронно, консолідуючи свої зусилля і координуючи наміри, як це закріплено в двосторонньому Меморандумі про співробітництво і про спільні дії, спрямовані на забезпечення євроінтеграційних процесів.

Сторони підтримали ініціативу на постійній основі проводити засідання робочої групи з метою вирішення нагальних питань щодо комплексної модернізації та виконання плану майбутньої інтеграції з європейською енергосистемою.

Читайте також: Дністровський гідровузол: Україна і Молдова готові до переговорів

Також  наголошено на необхідності проведення зустрічей у тристоронньому форматі Україна-Молдова-ЄС з метою підтримки єдиної позиції України і Молдови в питанні інтеграції їх енергосистем з ENTSO-E.

Як повідомлялося, інтеграція об'єднаної енергосистеми України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E передбачена Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. На сьогодні синхронно з ENTSO-Е працює лише частина ОЕС України, так званий «острів Бурштинської ТЕС».

Фото: сайт Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-