Україні для фінансової стабільності потрібні два транші МВФ – НБУ

Україні для фінансової стабільності потрібні два транші МВФ – НБУ

Укрінформ
Отримання двох траншів кредиту від Міжнародного валютного фонду за нинішньою програмою розширеного фінансування забезпечить макроекономічну та фінансову стабільність України. 

Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність, оприлюдненому у вівторок Національним банком України.  

"Після прийняття Закону "Про Вищий антикорупційний суд" з’явилися обгрунтовані надії на відновлення співпраці з МВФ. Якщо Україна отримає ще два транші до завершення програми МВФ, то коротко- та середньострокові ризики для макроекономічної та фінансової стабільності зведуться до мінімуму", - зазначили в НБУ.

У регуляторі додали, що в короткостроковому періоді ключовий виклик – це необхідність рефінансувати зовнішні борги України. "Без співпраці з міжнародними фінансовими організаціями Україна не зможе на вигідних умовах залучати кошти на зовнішніх ринках, щоб рефінансувати власні зобов’язання", - йдеться у повідомленні. 

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова НБУ Яків Смолій повідомив, що четвертий перегляд програми з Міжнародним валютним фондом і отримання п'ятого траншу кредиту Національний банк України очікує до осені. А нова програма можлива лише у 2020 році.

Читайте також: Єврокомісар: ЄС ще вивчає закон про Антикорупційний суд, бо "диявол" - у деталях

Як відомо, серед ключових вимог МВФ для надання чергового траншу кредиту було створення антикорупційного суду, а також встановлення ринкової ціни на газ для населення.

У березні 2015 року МВФ схвалив програму кредитування економіки України із впровадженням механізму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на чотири роки. Перший транш у сумі 5 млрд дол. Україна отримала в березні 2015 року, другий (1,7 млрд дол.) у серпні 2015 року, третій (1 млрд дол.) у вересні 2016 року, четвертий (1 млрд дол.) у квітні 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-