В НБУ повідомили, чому 37% українців не мають банківських рахунків

В НБУ повідомили, чому 37% українців не мають банківських рахунків

Укрінформ
В Україні 37% дорослого населення не мають рахунків у банках, зокрема через недовіру до фінансових компаній та недостатність коштів.

Про це під час Форуму з фінансової інклюзії сказав директор департаменту стратегії та реформування НБУ Михайло Відякін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«37% дорослого населення не мають рахунків. Із тих хто немає рахунків виділяють кілька причин цього. Одні кажуть, що фінансові заклади далеко, фактично тут мова йде про сільську місцевість де люди проживають далеко від банківських установ. Інші кажуть, що банківські установи занадто дорогі і в них немає коштів, щоб відкривати та вести там рахунки», - сказав Відякін.

Він також зазначив, що ще близько половини респондентів зауважують, що не мають довіри до банківської системи або в родині вже у когось з членів сім'ї є такий рахунок, тому іншим він не треба.

«72% з тих хто отримує зарплатню, отримують її на рахунки, а біля 30% отримують зарплатню у вигляді готівки. Є ще деякі держустанови, які досі не покритті виплатою зарплат на карткові рахунки», - сказав Відякін.

Читайте також: НБУ спростив правила зарубіжних грошових переказів в Україну

Він зазначив, що з поширенням фінансової інклюзії можна буде спостерігати позитивний вплив, як на мікро- так і на макрорівнях. Наприклад, для звичайних громадян, це і збільшення рівня їх заощаджень, і вирівнювання рівня споживання, і більший потенціал до того, що ці люди можуть отримати більший доступ до фінансування та кредитування. Разом з тим, підвищення фінансової інклюзії в регіонах веде до пожвавлення локально-ділової активності. Що стосується макроекономічного рівня, то це призводить до фінансової стабільності в країні в цілому.

Як відомо, фінансова інклюзія означає, що громадяни й бізнес мають доступ до фінансових продуктів і сервісів, незалежно від доходу, віку чи місця проживання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-