Міноборони планує самостійно купувати військову техніку в іноземних виробників

Міноборони планує самостійно купувати військову техніку в іноземних виробників

Укрінформ
Міністерство оборони хоче самостійно закуповувати  військову техніку в іноземних підприємств-виробників. Законопроект, який надає відомству таке право, уже розроблений.

Про це повідомив під час брифінгу директор Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Владислав Шостак.

"На сьогоднішній день активно обговорюється питання щодо набуття права Міністерством оборони на закупівлю військової техніки і озброєння за прямими угодами, тобто без участі підприємств-імпортерів. На сьогоднішній день Міноборони вже відпрацьований відповідний законопроект. Він погоджений центральними органами виконавчої влади і наразі очікується для направлення у Верховну Раду для розгляду", - сказав він.

За словами Шостака, у країнах-членах НАТО міністерства оборони самостійно здійснюють закупівлю великої кількості озброєнь. У відомстві вважають, що прямі контракти МОУ з іноземними підприємствами-виробниками "дадуть певний поштовх до закупівлі летальної зброї", з якою у відомства є проблеми.

Одними з перших етапів такої співпраці можуть бути  домовленості в рамках військово-технічного співробітництва безпосередньо між міністерствами, а також з використанням майданчиків агенції НАТО, зазначив посадовець.

Як повідомлялося, секретар РНБО Олександр Турчинов 7 червня заявив, що відомство найближчим часом планує лібералізувати зовнішньоекономічну діяльність для вітчизняних компаній-виробників озброєння. Також РНБО збирається зняти обмеження щодо прямих контрактів для українських силових міністерств під час закупівлі зброї за кордоном.

Читайте також: Турчинов розповів, на які гроші Росія “хакнула” українську економіку

Наразі державна компанія  "Укрспецекспорт" має монопольне право здійснювати експорт та імпорт продукції, послуг військового і подвійного призначення. Компанія входить до складу державного концерну «Укроборонпром»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-