Іран готовий купити в Україні сільгосппродукції на $1,5 мільярда

Іран готовий купити в Україні сільгосппродукції на $1,5 мільярда

Укрінформ
Україна й Іран зацікавлені у поглибленні двостороннього співробітництва в аграрній сфері, зокрема, у збільшенні постачань зернових, рослинної олії, кукурудзи, ячменю та сої для внутрішніх потреб Ірану. 

Про це йшлося під час зустрічі заступника міністра аграрної політики та продовольства України Віктора Шеремети з іранською делегацією 30 травня, повідомляє прес-служба Мінагрополітики. 

«Іран є важливим торговельним партнером України, хоча за останні кілька років, на жаль, спостерігається зменшення обсягів двосторонньої торгівлі. Сьогодні Україна готова наростити  обсяги постачання та розширювати номенклатуру експорту сільськогосподарської продукції до Ірану», - зазначив Шеремета.

Заступник міністра наголосив на високій якості української сільськогосподарської продукції, на її органічності, адже Україна використовує значно менше мінеральних добрив, ніж інші європейські країни.

Зі свого боку, іранська сторона висловила намір купити в Україні сільгосппродукції на 1,5 млрд дол. США та запропонувала сприяти спрощенню експорту для реалізації значного торговельного потенціалу між країнами. Іранська сторона зацікавлена у нарощенні імпорту української сільгосппродукції та розширенні товарної групи, зокрема, рослинних олій, сої.

Іранські підприємства виявляють стійкий інтерес до оренди українських земель сільськогосподарського призначення з метою їх подальшого використання для вирощування та постачання до ІРІ агропромислової продукції, зокрема, зернових культур.

Сторони домовились обговорити подальші деталі стосовно галузевого співробітництва на Сьомому засіданні Міжурядової Спільної Комісії з економічного та торговельного співробітництва між Україною та Ісламською Республікою Іран, яке відбудеться у червні 2018 року в  м. Тегеран (ІРІ).

Читайте також: Україна експортувала майже 38 мільйонів тонн зернових культур

За результатами 2017 року Іран зайняв 9-те місце серед країни, до яких експортувалося найбільше української сільськогосподарської продукції. Зокрема, експортовано 527,7 млн дол. США (частка в експорті 2,9%).

Основні товарні групи експорту до Ірану (за результатами 2017 р.): насіння олійних культур – 186,3 млн дол. США; зернові злаки - 174,1 млн дол. США; олія – 157 млн дол. США.

Однак у першому кварталі 2018 року частка Ірану в українському експорті склала 2,49%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-