Стягнення боргів з Газпрому: Нафтогаз звернувся до швейцарських судів

Стягнення боргів з Газпрому: Нафтогаз звернувся до швейцарських судів

Відео
Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" ініціював примусове стягнення $2,6 млрд з російського "Газпрому" відповідно до рішень Стокгольмського арбітражу.

Про це у коментарі журналістам заявила прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Альона Осмоловська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З огляду на небажання "Газпрому" виконувати свої юридичні зобов’язання за остаточними рішеннями Стокгольмського арбітражу в справах щодо постачання і транзиту газу, Нафтогаз ініціював примусове стягнення присуджених йому $2,6 млрд ", - сказала Осмоловська.

Компанія підтверджує факт звернення до швейцарських судів з вимогою примусового стягнення коштів, і швейцарська влада вже вжила заходів щодо активів "Газпрому" на території країни. Відповідно до норм міжнародного права, рішення арбітражів підлягають виконанню майже в усіх країнах світу.

"Оскарження рішень "Газпромом" не може зупинити їх виконання", - додала Осмоловська.

Як повідомлялося, 22 грудня 2017 року та 28 лютого 2018 року трибунал Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма ухвалив остаточні рішення в арбітражних справах між "Нафтогазом" та "Газпромом".

Читайте також: Україна почала стягнення $2,6 мільярда боргу з Газпрому в країнах Європи

Однак "Газпром" до сьогодні не виконав рішення, що зобов’язують його відновити поставки газу за ціною ліквідного європейського хабу та сплатити "Нафтогазу" компенсацію за збитки, завдані недотриманням обсягів транзиту.

28 лютого 2018 року "Нафтогаз" виконав усі свої зобов’язання відповідно до рішень суду після остаточного врегулювання платежів за газ, поставлений у 2013 та 2014 роках. Незважаючи на чинні рішення суду та вчасно здійснену "Нафтогазом" попередню оплату, "Газпром" відмовився відновити поставки "Нафтогазу" 1 березня 2018 року, як було домовлено, а також не заплатив "Нафтогазу" $2,6 млрд. Натомість російський монополіст почав оскаржувати рішення арбітражу в шведських судах, висуваючи необгрунтовані претензії, та ініціював новий арбітраж, намагаючись скасувати результати попереднього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-