Україна виконує зобов’язання з безпеки поводження з радіоактивними відходами - МАГАТЕ

Україна виконує зобов’язання з безпеки поводження з радіоактивними відходами - МАГАТЕ

Укрінформ
Україна належно виконує зобов’язання, передбачені Об’єднаною конвенцією з безпеки поводження з відпрацьованим паливом та радіоактивними відходами.

Про це повідомляє прес-сдужба ДП “НАЕК “Енергоатом” за результатами участі української делегації у Шостій нараді з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією, яка проходить у штаб-квартирі Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) в столиці Австрії Відні.

“Українська делегація успішно презентувала Національну доповідь із підсумковою інформацією щодо належного виконання Україною передбачених Об’єднаною Конвенцією зобов’язань за трирічний період, що минув після П’ятої наради”, - йдеться у повідомленні.

Під час презентації та обговоренні Шостої Національної доповіді України було зазначено, що Україна належно виконує передбачені Об’єднаною конвенцією зобов’язання та впроваджує заходи, які забезпечують відповідний рівень ядерної та радіаційної безпеки при поводженні з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) та радіоактивними відходами (РАВ). 

“Були відзначені позитивні зрушення, що відбулись в Україні за трирічний період з часу проведення П’ятої наради Сторін Об’єднаної конвенції”, - прокоментували в Енергоатомі.

Зокрема, на нараді відзначили зусилля України, спрямовані на реалізацію заходів, передбачених Загальнодержавною цільовою екологічною програмою поводження з РАВ, Загальнодержавною програмою зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, відповідно до прийнятої Стратегії поводження з РАВ в України. 

Читайте також: МАГАТЕ закликало країни безпечно утилізувати ядерні відходи

Зазначається, що Україна досягла суттєвого успіху у низці проектів: спорудження Нового безпечного конфайнмента (НБК), будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу РБМК сухого типу (СВЯП-2) Чорнобильської АЕС та Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР українських атомних електростанцій (ЦСВЯП). Крім того, Україна продемонструвала прогрес у реалізації об’єктів із переробки РАВ на майданчиках АЕС, включаючи завершення будівництва комплексу з переробки твердих РАВ на Рівненській АЕС; проведення переоцінки сховищ «аварійних» РАВ чорнобильського походження на території зони відчуження, удосконалення системи поводження з відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання, включаючи введення у експлуатацію Централізованого сховища для довгострокового зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання на комплексі виробництв «Вектор».

Повна версія Національної доповіді України щодо виконання зобов‘язань за Об‘єднаною конвенцією була оприлюднена на офіційній сторінці  Державної інспекції ядерного регулювання України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-