Рада планує захистити українську оборонку від

Рада планує захистити українську оборонку від "боргів" перед РФ

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо запобігання стягненню з українських оборонних підприємств заборгованості перед РФ.

За ухвалення проекту закону №6697 "Про внесення змін до Законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну "Укроборонпром" перед державою-агресором та/або державою окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку" за основу проголосували 230 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Документ пропонуються механізми захисту господарської діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу, внесених до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, від негативних наслідків впливу юридичних осіб, зареєстрованих на території держави-агресора та/або держави окупанта або юридичних осіб з іноземними інвестиціями держави-агресора та/або держави окупанта.

"Україна десятиліттями вела торгівлю з Росією і багато оборонних договорів було підписано на п'ять років наперед. За такими договорами було навіть проведено ряд попередніх оплат за товар. Через початок російської агресії у серпні 2014 року Президент України віддав указ про рішення РНБО, яким було передбачено припинення експорту до Російської Федерації товарів військового призначення... І тому виконати договори, які були укладені до 2014 року, стало просто неможливим. Навіть якщо кошти замовника були в повному обсязі використані на виробництво продукції, постачати її сьогодні не можна, тому що діє мораторій.  З іншого боку, знайти іншого покупця на такі специфічні товари просто неможливо. Тому ми маємо убезпечити наш оборонний комплекс законодавчими змінами", - пояснив співавтор законопроекту Андрій Вадатурський.

Цей законопроект покликаний попередити втручання держави-агресора до господарської діяльності українських стратегічних оборонних підприємств і не допустити примусового стягнення з них коштів і майна. За словами Вадатурського, наразі заборгованість на користь РФ сягає понад 3,8 мдрд грн.

"Підлягають зупиненню вже відкриті та не допускаються до відкриття нові виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо стягнення заборгованості з підприємства оборонно-промислового комплексу, який внесено до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави на користь юридичної особи держави-агресора або держави окупанта або юридичної особи з іноземними інвестиціями чи іноземного підприємства держави-агресора або держави окупанта" - йдеться у тексті проекту документа.

Читайте також: Укроборонпром: РФ "ставить палиці в колеса" на міжнародних ринках зброї

Зі свого боку секретар комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник уточнив, що комітет пропонує ухвалити законопроект 6697 за основу та в цілому з урахуванням зауважень і пропозицій, озвучених ним під стенограму. Також він зазначив, що під час підготовки до другого читання комітет матиме внести зміни до закону "Про запобігання та протидію легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, які йдуть на фінансування тероризму тощо" і закону "Про міжнародне приватне право".

"У такій редакції, я думаю, ми зможемо до другого читання підготувати збалансований текст, який з одного боку, вирішить питання заборони мораторію на будь-які стягнення з боку підприємств, які належать країні-агресору, а з іншого - збалансує ці правовідносини таким чином, щоб у подальшому Україна через виконання відповідних рішень міжнародних судів не була зобов'язана сплачувати ці борги", - уточнив Вінник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-