Рада стимулюватиме створення сімейних фермерських господарств

Рада стимулюватиме створення сімейних фермерських господарств

Укрінформ
Рада ухвалила у першому читанні законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств". 

За ухвалення проекту закону №6490-д за основу проголосували 253 народні депутати при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Цілі та завдання законопроекту полягають у створенні через зміни до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України правових, економічних та соціальних передумов для легалізації сімейних фермерських господарств з набуттям статусу фізичної особи - підприємця - виробника сільськогосподарської продукції, та, відповідно, у забезпеченні їм повноцінної участі в соціально-економічному житті держави із встановленням пільгового порядку сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску", - йдеться у пояснювальній записці. 

Також метою законопроекту є підвищення зацікавленості органів місцевого самоврядування в контролі над офіційним оформленням договорів оренди шляхом законодавчого встановлення сплати податку на доходи фізичних осіб з орендної плати за нерухоме майно, в тому числі земельні ділянки (паї), до місцевих бюджетів за місцезнаходженням земельних ділянок.  

"Ми пропонуємо надати право сімейним фермерським господарствам тільки за сукупності певних критеріїв зареєструватися платниками податків спрощеної системи оподаткування четвертої групи. Ці критерії полягають у здійсненні діяльності виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до закону "Про фермерське господарство", зайнятті виключно виробництвом сільськогосподарської продукції, її переробкою та постачанням, здійсненні господарської діяльності за місцем податкової адреси, невикористанні праці найманих осіб, а також у тому, що членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени сім'ї цієї особи у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України. До того ж, площа сільськогосподарських угідь у власності або користуванні, земель водного фонду у користуванні членів фермерського господарства становить не менш як 2 га, але не більш як 20 га. Люди, які вирішать зареєструватися, мають укласти договори або декларацію, відповідно до закону "Про фермерське господарство", - пояснила голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, презентуючи доопрацьований законопроект. 

Читайте також: Рада зробила крок до запобігання земельному рейдерству

Фіксований податок при цьому, за її словами, становитиме 0,95% від нормативної грошової оцінки землі, з яких 0,7% спрямовується до бюджету місцевих громад, а 0,25% - до державного бюджету. 

"Люди на четвертій групі мають сплачувати податок як юридичні особи, тільки ми повинні спростити все інше: жодного обліку... Крім того, ми внесли багато змін, що такі особи, такі фермерські господарства не є податковими агентами щодо членів свого господарства, тобто знімаємо все те навантаження щодо ведення такого господарства. Вони мають працювати на землі і дбати лише про те, чим безпосередньо займаються", - уточнила Южаніна. 

Законопроектом також передбачений пільговий порядок сплати єдиного соціального внеску для усіх членів фермерського господарства, у тому числі його голови (доплата ЄСВ за рахунок Державного бюджету протягом 10 років), а також встановлення сплати податку на доходи фізичних осіб з орендної плати за земельні ділянки (паї), до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких земельних ділянок. 

"Ми узгодили з усіма органами те, як держава може підтримати сплату ЄСВ, щоб у перший рік фермер за кожного члена своєї сім'ї сплачував лише 10% від розміру обов'язкового внеску, у другий рік - 20%, у третій - 30%, і лише на десятий рік за себе сплачував 100% мінімальний розмір ЄСВ. Протягом усіх цих років держава має підтримати за рахунок тих коштів, які виділяються з державного бюджету на підтримку сільськогосподарського виробництва. Тому для цього ми внесли зміни до закону "Про державну підтримку сільського господарства в Україні", - додала Южаніна. 

Прийняття цього Закону створить правові, економічні та соціальні передумови легалізації сімейних фермерських господарств з набуттям статусу фізичної особи - підприємця - виробника сільськогосподарської продукції, та, відповідно, забезпечення їм повноцінної участі в соціально-економічному житті держави. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-