Рада планує спростити для фермерів доступ до земель сільгосппризначення

Рада планує спростити для фермерів доступ до земель сільгосппризначення

Укрінформ
Рада ухвалила у першому читанні законопроект, метою якого зокрема є спрощення доступу до земель сільськогосподарського призначення для громадян України, які виявили бажання вести фермерське господарство.

За ухвалення відповідного проекту закону №7060 за основу проголосували 230 народних депутати при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроект спрямовано на створення більш сприятливих умов для набуття громадянами України земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для ведення фермерського господарств з метою створення та розвитку сімейних фермерських господарств. Одним із завдань документа також є зменшення корупції в земельних відносинах шляхом запровадження суттєвих обмежень у використанні обтяжень речових прав на земельні ділянки, набуті у приватну власність в порядку безоплатної приватизації із земель державної та комунальної власності, а також одержаних у користування у поза аукціонному порядку.

Законопроектом передбачено зокрема запровадження, поряд з традиційними земельними торгами, аукціонів, учасниками яких можуть бути виключно громадяни України, які є членами сімейних фермерських господарств, що на момент проведення аукціону мають в обробітку не більше 20 га землі. Водночас вимогами до таких лотів є те, що площа земельної ділянки не має перевищувати 5 га, а строк оренди становить 7 років (для багаторічних насаджень - 25 років, для меліорованих земель - 10 років).

Читайте також: Україна у цьому маркетинговому році експортувала 35 мільйонів тонн зернових

Разом з тим встановлюється правило, за яким загальна площа таких ділянок, право оренди на які виставляється одним органом виконавчої влади, органом місцевого самоврядування, не може становити менше 50% загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, права власності та користування якими було набуто за результатами земельних торгів, організованих цим органом у попередньому календарному році. 

Водночас земельні ділянки, одержані в оренду на земельних торгах для створення та розвитку фермерського господарства, мають використовуватись лише для вирощування багаторічних насаджень, тваринництва, овочівництва, органічної продукції та зберігання і переробки вирощеної на ній продукції. 

Також законопроект передбачає надання права орендарю, який одержав в оренду на аукціоні земельну ділянку для створення та ведення фермерського господарства і добросовісно виконував усі умови договору оренди, безоплатно одержати у власність частину орендованих земель (до 2,0 га), а іншу частину - викупити із розстроченням платежу на 20 років. 

Окрім того, проектом закону пропонується встановити семирічну заборону на відчуження земельних ділянок, які одержані громадянами в порядку безоплатної приватизації, передачу їх в користування третім особам, зміну їх цільового призначення, заборону на передачу земельних ділянок державної та комунальної власності, які одержані у користування у поза аукціонному порядку, в користування третім особам. Також пропонується обмежити коло громадян, які мають право на безоплатне одержання від держави та територіальної громади земельних ділянок у приватну власність працівниками соціальної сфери, учасниками бойових дій та особами, які одержали такі земельні ділянки у користування до набрання чинності Земельним кодексом України, а також власниками будівель та споруд сільськогосподарського призначення, які розташовані на земельній ділянці. 

Водночас можливе обмеження площі земельної ділянки, яка може бути надана в оренду поза аукціонами для городництва до 0,6 га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-