Вовк розповів, як із RAB-тарифами зростуть ціни на електрику

Вовк розповів, як із RAB-тарифами зростуть ціни на електрику

Укрінформ
У разі введення RAB- тарифів ціни на електрику в Україні дійсно зростуть, проте все одно залишаться найнижчими в Європі, тому таке підвищення не є "смертельним".

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" заявив Дмитро Вовк, який очолює Нацкомісію з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з 2014 і чиї повноваження закінчуються вже цього місяця.

"Так, ми платитимемо більше, але не смертельно. Якщо ми зараз платимо 90 коп за кВт-год і 1 грн 60 коп за кВт-год, то поляк платить 4 грн за кВт-год, болгарин — 5 грн за кВт-год. Я не говорю про Німеччину, де платять до 10 грн за кВт-год. Зате вони мають нормальні умови електропостачання", — сказав Вовк.

За словами Вовка, НКРЕКП зазнає політичного тиску в цьому питанні, і як тільки його буде усунено, питання RAB-тарифів буде знову поставлено в порядок денний НКРЕКП.

"Виступ деяких політиків проти RAB був безпідставним. Не треба тиснути на комісію. Необхідно погоджуватися і поважати її рішення. Наше завдання — розробити методології, дати людям комфорт, щоб усі розуміли, що це таке, забезпечити максимальну прозорість, і якщо є питання, на них відповісти. Деякі люди боролися з нібито впровадженням RAB з 1 квітня. Це був нонсенс, донкіхотство. Як тільки в нас будуть заяви компаній за результатами слухань за участю місцевої влади, які ми проаналізуємо, ми прийматимемо або не прийматимемо рішення про винесення їх на засідання", — заявив Вовк.

Він також повідомив, що в найближчі тижні очікується перший тематичний звіт від Європейської енергоспільноти щодо стимулюючого тарифоутворення. На  думку Вовка, цей звіт підтвердить правоту очолюваного ним органу стосовно впровадження RAB-тарифів.

"Як тільки ми отримаємо його від незалежної організації, яка не має конфлікту інтересів, буде відомо: все зроблено комісією розумно й відповідає європейським принципам, а все те, що ми чули, є політичним тиском на комісію, про що в одному звіті вже сказано", - заявив Вовк.

Як повідомлялося, з 1 червня 2014 року НКРЕКП підвищила тарифи на електроенергію для населення на 10-40%.

Однак уже в 2015 році НКРЕКП затвердила п'ятиетапне підвищення тарифів на електроенергію для населення. НКРЕКП затвердила усі п'ять підвищень одним документом, і надалі вони мали впроваджуватися автоматично.

На момент ухвалення рішення середньозважений тариф для населення становив 35,58 коп./кВ-год. До квітня 2017 року він мав зрости в 3,5 раза, досягнувши середньозваженого рівня 122,83 коп./кВ-год.

Вже після перших етапів, у 2016 році, диспетчер енергосистеми України "Укренерго" отримав 3,012 млрд гривень чистого прибутку, збільшивши його за рік з 820 млн грн в 2015 році. Джерелом доходу для компанії став тариф, затверджений НКРЕКП.

На початку 2017 року Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про намір знизити ціну на електроенергію для промислового виробництва в межах 5-15%, оскільки надто висока ціна не сприяла розвитку й підвищенню конкурентності української промисловості.

Однак уже в липні 2017 року НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання - метод тарифоутворення для природних монополій, обслуговуючих мережі для забезпечення споживачів електрикою, газом, водою, теплом.

Читайте також: RAB-регулювання в енергетиці: що це таке і як позначиться у наших квитанціях?

Після оприлюднення документа в експертному середовищі почалася дискусія про доцільність впровадження стимулюючого тарифоутворення.  Гройсман заявив, що в цілому підтримує впровадження RAB-регулювання з метою енергомодернізації обленерго, але не в такому вигляді як це пропонує Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг. Проте, постанова була опублікована в тій редакції, яку й запропонувала НКРЕКП.

Більшість обленерго в Україні перебувають у приватній власності.

У серпні 2017 року в Україні стартував черговий етап енергетичної приватизації з продажу 25%-й контролюючої долі держави в 5 обленерго - Одесаобленерго, Сумиобленерго, Донецькобленерго, Дніпрообленерго і Київенерго.

В результаті, компанія Ornex, що входить до групи СКМ Ріната Ахметова, придбала і блокуючий пакет акцій ПАО "ДТЕК Донецькобленерго", "ДТЕК Західенерго" і "Київенерго". А структури Ахметова отримали контроль над 97,3% акцій "Київенерго" і 96% акцій "Західенерго".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-