У Рахунковій палаті розповіли як вдвічі зменшити число дотаційних бюджетів

У Рахунковій палаті розповіли як вдвічі зменшити число дотаційних бюджетів

Укрінформ
У 2017 році 82% районних бюджетів по Україні залишалися дотаційними.

Про це повідомляє Управління інформаційної політики Рахункової палати. 

"Рахункова палата проаналізувала формування та використання міжбюджетних трансфертів з державного бюджету України місцевим бюджетам у 2016-2017 роках і дала експертну оцінку фактичного стану встановленій з 2015 року системі вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів, яка мала б простимулювати органи місцевого самоврядування залучити додаткові надходження і розширити базу оподаткування місцевих громад. За результатами аналізу аудиторами встановлено, що найменш фінансово забезпечені як до реформи міжбюджетних відносин, так і після залишаються районні бюджети (у 2014 році дотаційними були більше 99%, у 2017 році - 82%)", - йдеться в повідомленні.

Аналізуючи причини дотаційності місцевих бюджетів, у Рахунковій палаті зазначили, що система горизонтального вирівнювання в нинішньому вигляді не стимулює до розширення податкової бази місцевих бюджетів. Зокрема, зведення в одну групу всіх місцевих бюджетів (міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів об'єднаних територіальних громад) призводить до надмірного вилучення коштів з одних бюджетів (міст обласного значення) та необгрунтованого збільшення підтримки для інших. Загалом у 2016 і 2017 роках бюджетами цих міст перераховано до державного бюджету 72% (5 млрд грн) загального обсягу реверсної дотації. 

Відтак аудитори Рахункової палати рекомендують Міністерству фінансів виправити формульну помилку у механізмі вирівнювання та ініціювати перед Кабінетом міністрів і Верховною Радою внесення відповідних змін до законодавства.

Читайте також: Найбільш активно земельні торги йдуть у трьох областях

Крім того, наголошують в Рахунковій палаті, відсутність у Бюджетному кодексі України параметрів, які б враховували реальні відмінності податкоспроможності місцевих бюджетів (на даний час кодекс передбачає вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів за середнім значенням), визначає необ'єктивне вирівнювання їхніх доходів. Зокрема, на сьогодні бюджетів, які отримують базову дотацію (721 бюджет, або 74%), більше ніж тих, що перераховують реверсну дотацію (150 бюджетів, або 15%), і лише 102 бюджети (11%) мають достатній рівень доходів і не підпадають під систему вирівнювання.

У цьому зв'язку Рахункова палата пропонує внести зміни до Бюджетного кодексу України у частині запровадження механізму вирівнювання дохідної спроможності місцевих бюджетів за окремими групами бюджетів і медіанним значенням замість нині діючого вирівнювання за середнім значенням, що забезпечить об'єктивний розподіл фінансового ресурсу та більшу збалансованість місцевих бюджетів. За розрахунками аудиторів, це дасть можливість зменшити кількість дотаційних бюджетів до 40% і збільшити кількість бюджетів середньої спроможності до 19%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-