Ціни на нафту продовжують зростати на тлі поглиблення кризи у Венесуелі

Ціни на нафту продовжують зростати на тлі поглиблення кризи у Венесуелі

Укрінформ
Ціни на нафту зростають у понеділок, нафта марки WTI вперше з листопада 2014 року торгується на рівні вище 70 доларів за барель на тлі побоювань інвесторів з приводу кризи у Венесуелі. 

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com. 

Вартість липневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent зросла на 1,16% - до 75,74 долара за барель. Ціна червневих ф'ючерсів на нафту марки WTI піднялася на 0,96% - до 70,39 долара за барель.

Раніше агентство Рейтер з посиланням на джерела повідомило, що американська ConocoPhillips має намір отримати активи венесуельської PDVSA в Карибському басейні у рамках виконання рішення міжнародного арбітражу про виплату компанії з США більше 2 мільярдів доларів за націоналізацію у Венесуелі. Ці дії можуть призвести до зниження видобутку і експорту PDVSA. Крім того, минулого тижня уряд Венесуели увів зовнішнє управління на термін 90 днів у найбільшому приватному банку країни Banesco після затримання групи його керівників. Їх підозрюють у проведенні незаконних операцій з національною валютою.

Поглиблення економічної кризи великого експортера нафти - Венесуели - негативно відбивається на видобутку і експорті сировини, зазначають експерти. Так, видобуток нафти у Венесуелі з початку 2000-х років вже скоротився у два рази, до 1,5 мільйона барелів на день, оскільки країна не змогла інвестувати достатньо засобів для підтримки своєї нафтової промисловості, зазначає агентство.

Читайте також: ДФС викрила нафтогазову компанія, яка ухилилася від сплати 8 мільйонів податку

В той же час на нафтові ціни впливає занепокоєння трейдерів відносно того, чи вийде США з угоди з Іраном за ядерною програмою. Іран і "шістка" міжнародних посередників (США, Британія, Китай, Франція, Німеччина, РФ) 14 липня 2015 року досягли історичної угоди про врегулювання багаторічної проблеми іранського атома: було прийнято Спільний всеосяжний план дій (СВПД), виконання якого знімає з Ірану введені раніше економічні і фінансові санкції з боку РБ ООН, США і Євросоюзу.

Трамп за підсумками дискусій з Великою Британією, Німеччиною і Францією не пізніше 12 травня оголосить про те, чи залишаються США у СВПД за іранською ядерною програмою, чи ні. У рамках закону "Про розгляд ядерної угоди з Іраном" (INARA) американський лідер зобов'язаний кожні 90 днів подовжувати або не подовжувати режим зняття санкцій з Ірану.

Станом на 09:30 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 75,70 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 74,95 долара за барель, що на 8 центів вище за рівень закриття торгів ($74,87).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-