FAO запускає в Україні проект по боротьбі з деградацією грунтів

FAO запускає в Україні проект по боротьбі з деградацією грунтів

Укрінформ
Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) запускає в Україні проект по боротьбі з деградацією грунтів, метою якого є досягнення нульового рівня деградації земель.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі FAO.

"Новий проект FAO має на меті допомогти Україні досягти балансу між процесами деградації землі та її природним та штучним відновленням. Передбачено три роки для вдосконалення законодавчої та інституційної структури та практичної реалізації  методів інтегрованого управління природними ресурсами. Крім того, проект працюватиме над впровадженням стандартів у питаннях посадки лінійного типу захисних лісосмуг на основі характеристик грунтів та природних зон, а також над поширенням кліматоорієнтованого сільського господарства як загального підходу для ведення агровиробничої діяльності", - йдеться в повідомленні.

Один з компонентів проекту зосереджений на відновленні стійкості виробничих грунтів, який буде реалізований з використанням демонстраційної площі 7 500 га.

Демонстраційні заходи заплановані в Київській, Харківській та Миколаївській областях - територіях, що представляють різні природні та кліматичні зони.

Учасниками демонстраційних заходів будуть Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки та технологій сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого, ТОВ "Агродженерейшн" та окремі територіальні громади. Проект також передбачає розширення дослідницьких територій в інших регіонах України.

"Збереження та захист ріллі від деградації та опустелювання є національним пріоритетом в Україні та є необхідною умовою для забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських земель та зменшення бідності в сільській місцевості. Відомо, що площа деградованих земель зросла з 70 000 до 100 000 га на рік протягом останнього десятиліття. Тому поточний проект буде підтримувати впровадження інноваційного моніторингу, інтенсивну реалізацію кліматоорієнтованого сільського господарства, тісно співпрацювати з агровиробниками, проводити навчання та інші інформаційні кампанії з питань відновлення деградованих ландшафтів", - зазначив координатор програм розвитку FAO Михайло Малков.

Також повідомляється, що FAO виступатиме фінансовим механізмом для роботи Національної координаційної ради та технічним виконавцем проекту, що фінансується ГЕФ - "Інтегроване управління природними ресурсами в деградованих землях лісостепу та степових зон України".

Завершення проекту заплановано на кінець 2021 року.

Читайте також: Україна втрачає щороку через деградацію земель понад 20 мільярдів - Семерак

За даними FAO, площа деградованих та непродуктивних орних земель в Україні перевищує 20% ріллі. Щороку через ерозію втрачається майже 300-600 мільйонів тонн грунту. Залежно від рівня процесів деградації врожайність може зменшитися до 50%, а втрати від нестачі продукції складають понад 20 млрд грн на рік.

Як повідомляв Укрінформ, після підписання Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням, Україна взяла на себе зобов'язання відновити деградовані землі та грунти до 2030 року і прагнути досягти нейтрального рівня деградації земель у світі.

Як зазначав міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, в Україні нараховується понад 1,1 млн га деградованих, малопродуктивних та техногенно забрудненних земель, які підлягають консервації. У свою чергу, заходи з рекультивації порушених земель, на думку міністра, здійснюються незадовільно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-