Ситуація навколо

Ситуація навколо "Мотор Січі" може зашкодити інвесторам - Нацкомісія

Укрінформ
У зв’язку з останніми подіями навколо "Мотор Січі" в Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку заявляють, що без комплексного вирішення проблем ринку капіталу, якісний захист прав акціонерів в Україні забезпечити неможливо.

Відповідний коментар розміщено на сайті НКЦПФР.

"Відомо, що чинне законодавство України не передбачає чесної, справедливої та прозорої системи, яка б захищала права інвесторів. Більш ніж 20 років Україна стояла на місці, не створюючи дієвих механізмів та інструментів захисту ані для українських, ані для іноземних інвесторів. Таких механізмів, які б допомагали визначати шахрайство з грошима інвесторів не за формальними ознаками, а на підставі принципів і ефективно, а головне вчасно, йому протидіяти" – наголосив голова НКЦПФР Тимур Хромаєв у зв’язку з ситуацією навколо акціонерного товариства "Мотор Січ".

У заяві підкреслюється, що ситуація навколо підприємства може завдати шкоди добропорядним інвесторам, як українським так й іноземним.

"НКЦПФР вчергове хоче нагадати, що без комплексного вирішення проблем українського ринку, в тому числі зміни чинного законодавства, не можна забезпечити якісний захист прав акціонерів", - йдеться у заяві.

Читайте також: На "Мотор Січі" не змогли провести збори акціонерів

У НКЦПФР нагадали, що комплексний аналіз стану ринку капіталу України був зроблений групою міжнародних експертів і викладений в Звіті місії технічної допомоги МВФ щодо розширення повноважень і зміцнення незалежності НКЦПФР від 15 жовтня 2015 року.

"Міжнародні експерти неодноразово наголошували, що Україні потрібно вирішувати такі проблеми як недостатня прозорість процесів на ринку; неякісне та неповне розкриття інформації емітентами цінних паперів; відсутність у учасників ринку механізмів управління ризиками, неможливість профільним регулятором ефективно здійснювати функції нагляду та правозастосування і адекватно реагувати на виклики, сприяти правоохоронним та судовим органам в здійснені їх діяльності, тощо", - зазначили в НКЦПФР.

На думку Нацкомісії, єдиним фундаментальним кроком у вирішенні цих проблем і запровадженні дійсно ефективних заходів реагування на проблеми є приведення повноважень НКЦПФР у відповідність до загальноприйнятих в світі принципів IOSCO (Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів).

"Саме приведення вітчизняного законодавства у відповідність до міжнародних правових засад функціонування ринків капіталу і приєднання до Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння IOSCO дозволить викреслити Україну зі списку країн "підвищеного ризику" та надати реальні можливості захисту прав інвесторам, як і в інших цивілізованих країнах. Зазначені законодавчі зміни і необхідні інструменти для вирішення проблем українського ринку були викладені у Проекті закону щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу (реєстраційний номер 6303), який був поданий у Верховну Раду у квітні 2017 року. У червні того ж року підтримку законопроекту висловив Генеральний секретар IOSCO. Представники всіх міжнародних організацій, які надають глобальну підтримку Україні у впровадженні реформ, також висловились щодо необхідності змін у регулюванні і нагляді за ринком капіталу", - підкреслили в НКЦПФР.

Як повідомлялось, частина учасників українського ринку не підтримує проект закону щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу і запропоновані зміни, серед яких можливість для Комісії співпрацювати з правоохоронними та судовими органами, допомагаючи у вирішенні тих чи інших проблемних ситуацій, можливість залучати Комісію до судових процесів, і найголовніше, можливість виявляти порушення і вчасно вчиняти запобіжні заходи відповідно до ситуації.

23 квітня з повідомлення Служби безпеки України стало відомо про обшуки у ПАТ "Мотор Січ".

Читайте також: Богуслаєв підтверджує продаж китайцям частини акцій "Мотор Січі"

Пізніше в СБУ зазначили, що Службою безпеки України розслідується кримінальне провадження щодо руйнування стратегічного підприємства ПАТ "Мотор Січ", спрямованого на ослаблення держави.

Службою безпеки України розслідується кримінальне провадження за ч. 1 ст. 14 та ст. 113 (диверсія) Кримінального кодексу України за фактом підготовки до вчинення дій, спрямованих на ослаблення держави через руйнування стратегічного підприємства ПАТ "Мотор Січм. За наявними у СБ України даними, представники іноземної компанії розбудовують сучасний завод із виробництва авіадвигунів, на який планується перенести українське виробництво та передати технології.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-