Облгази Фірташа нарощують борг Укртрансгазу

Облгази Фірташа нарощують борг Укртрансгазу

Інфографіка
Укрінформ
Заборгованість перед "Укртрансгазом" за надані послуги балансування газу за березень зросла на 15% - до 24,8 млрд грн. 66% боргу припадає на підприємства групи "Регіональна газова компанія" Дмитра Фірташа.

Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Укртрансгаз".

"Загальна заборгованість контрагентів перед Укртрансгазом за надані послуги балансування газу станом на 31 березня 2018 року зросла на 15% порівняно до попереднього місяця і склала 24,8 млрд грн. Найбільша сума боргу – 16,3 млрд грн – накопичена операторами газорозподільчих систем групи "Регіональна газова компанія" (РГК). У березні заборгованість підприємств групи РГК зросла ще на 2,6 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Найбільші борги демонструють ПАТ "Харківміськгаз" – 4,5 млрд грн, ПАТ "Донецькоблгаз" (не входить до РГК) – 3,7 млрд грн, ПАТ "Криворіжгаз" – 3 млрд грн, ПАТ "Дніпропетровськгаз" – 1,9 млрд грн та ПАТ "Київоблгаз" – 1,3 млрд грн.

"Переважна більшість облгазів, що працюють під брендом РГК, щомісячно збільшують борги перед Укртрансгазом, несанкціоновано відбираючи природний газ на власні виробничо-технологічні потреби. Також накопичуються борги через несанкціонований відбір природного газу з їхніх газорозподільних систем підприємствами ТКЕ та ТЕЦ без укладених договорів постачання та підтверджених номінацій. У той же час, велика кількість контрагентів, що не працюють під брендом РГК, показали позитивну динаміку та зменшили борги перед Укртрансгаз", - поінформували у компанії.

Як нагадали в Укртрансгазі, відповідно до вимог Кодексу газотранспортної системи оператори газорозподільних систем можуть здійснювати відбір природного газу за наявності укладених договорів постачання такого природного газу. У разі відсутності договорів поставки оператори газорозподільних систем зобов’язані припинити несанкціонований відбір природного газу з газотранспортної системи.

Читайте також: Заводам Фірташа запропонують добровільно сплатити 500 мільйонів податкового боргу

"Укртрансгаз проводить дії щодо стягнення заборгованості з боржників згідно з чинним законодавством. Зокрема, за зверненням компанії Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюються досудові розслідування за фактом заволодіння та розтрати службовими особами операторів газорозподільчих мереж шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою, коштів ПАТ "Укртрансгаз" в особливо великих розмірах", - додали в УТГ.

Як відомо, "Регіональна газова компанія", що належить бізнесмену Дмитру Фірташу, управляє 22 облгазами (операторами газорозподільних мереж) і двома десятками газсбутів (компаній з продажу газу населенню).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-