Заводам Фірташа запропонують добровільно сплатити 500 мільйонів податкового боргу

Заводам Фірташа запропонують добровільно сплатити 500 мільйонів податкового боргу

Ексклюзив
Укрінформ
Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури пропонуватиме підприємствам олігарха Дмитра Фірташа добровільно сплатити податковий борг у 500 млн грн. 

Про це повідомив у коментарі Укрінформу керівник Департаменту Володимир Гуцуляк.

"Ми розслідуємо провадження щодо компаній Фірташа. Під час обшуків були вилучені первинні документи, які підтверджують факт ухилення від сплати податків орієнтовно на 500 мільйонів гривень. Далі ми будемо вести перемовини з представниками компаній про добровільну сплату цих коштів до бюджету", - сказав він.

Гуцуляк зазначив, що законодавство зобов'язує звільнити особу від кримінальної відповідальності, якщо винний до оголошення підозри погасить суму недоїмки.

"Якщо вони на це підуть і погасять заборгованість, то ми направимо справу в суд, але вже з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності", - пояснив прокурор.

При цьому посадовець зауважив, що 500 млн грн наразі є орієнтовною сумою і вона може бути як збільшена, так і зменшена.

"Ми будемо уточнювати. Сума може зменшитися чи збільшитися в силу позиції захисту, тому що процес змагальний і адвокати будуть обстоювати окремі фінансові проводки, які, можливо, і відбувалися по закону. А, можливо, ми побачимо іще й інші порушення", - повідомив Гуцуляк.

Читайте також: Підприємства Фірташа "забули" сплатити податки на 500 мільйонів

Як повідомлялося, ГПУ встановила, що протягом 2015-2017 років  з метою ухилення від сплати податків підконтрольні українському олігарху Фірташу підприємства: ПРАТ "Сєверодонецьке об'єднання Азот", ПАТ "Азот", ПАТ "Рівнеазот" та інші, які входять до бізнес-групи "GROUP DF", організували діяльність фіктивних підприємств та підконтрольних страхових компаній.

У відомстві зазначили, що з метою виводу коштів у тіньовий сектор економіки, протягом 2015-2017 років між вищезазначеними підприємствами та страховими компаніями ПРАТ "Страхова компанія "Саламандра – Україна", ПРАТ "Страхова компанія "Дім страхування" та ін., що входять в бізнес-групу "Group DF", укладено договори страхування, на підставі яких страховим компаніям перераховано фіктивні страхові внески. Таким чином, стверджують у ГПУ, було застраховано завідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не мали настати, про що достовірно було відомо членам злочинного угрупування.

У подальшому виведення цих коштів здійснювалось шляхом страхування цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу "сміттєвих" цінних паперів інших фіктивних підприємств та "підставних" фізичних осіб.

Страховими компаніями здійснювалось страхування ризиків у разі неповернення кредитів, які видані фінансовою компанією в адресу фіктивних підприємств та підставних осіб.

Такі кредити не планувалися до повернення, про що заздалегідь було відомо членам злочинного угруповання. Після прогнозованого неповернення цих кредитів, страхові компанії здійснювали повне відшкодування таких фіктивних ризиків фінансовій компанії, з подальшим виведенням готівки через банківські установи.

Готівкові кошти, отримані в результаті злочинної діяльності, направлялися підприємствам реального сектору економіки. Орієнтована сума ухилення від сплати податків складає понад 500 млн. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-