Введення в експлуатацію конфайнменту на ЧАЕС перенесли ще на півроку

Введення в експлуатацію конфайнменту на ЧАЕС перенесли ще на півроку

Укрінформ
Введення у експлуатацію нового безпечного конфайнменту, встановленого над енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС перенесли з травня на листопад 2018 року.

Про це на прес-конференції сказав голова Державного агентства з управління Зоною відчуження Віталій Петрук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми виходимо на листопад по новому безпечному конфайнменту і на грудень місяць - на початок гарячих випробувань на СВЯП-2", - сказав Петрук.

Раніше в Держатомрегулювання заявили про проблеми, які виникли у підрядної організації - французької компанії "Novarka" при будівництві нового конфайнменту на ЧАЕС. Перенесення термінів завершення робіт на будівництві нового конфайнменту над четвертим енергоблоком пояснили високим рівнем радіоактивного випромінювання в зонах проведення робіт.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2004 року Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофагу для ЧАЕС. Переможцем тендеру в серпні 2007 року була визнана компанія "Novarka" - спільне підприємство французьких компаній Vinci Construction Grands Projets і BOUYGUES.

Основна функція нового саркофагу полягає в обмеженні розповсюдження радіоактивних речовин, які знаходяться в об'єкті Укриття.

Спорудження об'єкту розпочалося у квітні 2012 року. Встановлення конфайнменту було розпочате 19 листопада 2016-го. 29 листопада 2016 року було завершено насування арки. Після чого орієнтовною датою повного закінчення будівництва називався листопад 2017 року.

Читайте також: Рада підтримала зміни до програми зняття з експлуатації ЧАЕС

17 квітня 2018 року народні депутати підтримали у першому читанні проект змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. Загальною метою Програми є не тільки зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а й створення умов для захисту наступних поколінь від дії іонізуючого випромінювання та радіоактивних речовин.

У цьогорічному державному бюджеті збільшено видатки на заходи безпеки на об'єкті «Укриття» та підготовку до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС на суму понад 143 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-