Україна й Хорватія посилюватимуть співпрацю в енергетичному секторі

Україна й Хорватія посилюватимуть співпрацю в енергетичному секторі

Укрінформ
Хорватія сподівається, що Україна приєднається до проекту LNG-терміналу на острові Крк.

Про це повідомляє "Урядовий портал" з посиланням на зустріч віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе з віце-прем’єр-міністром, міністром економіки, підприємництва і ремесла Республіки Хорватія Мартіною Далич у Загребі.

Мартіна Далич підкреслила, що LNG-термінал – це не проект для суто хорватського ринку, а внесок Хорватії у європейську енергетичну безпеку. Він має стати точкою входу для країн Східної та Центральної Європи.

«Його успіх безпосередньо залежить від зацікавленості та участі інших країн. Ми сподіваємося, що Україна теж стане учасником цього проекту та отримає вигоди від нього. Однак для цього має бути побудована певна інфраструктура», – зазначив хорватський віце-прем’єр-міністр.

Сторони наголосили на важливості українсько-хорватської співпраці в енергетичному секторі.

Читайте також: Україна розглядає участь у LNG-терміналі на хорватському острові Крк

На зустрічі також йшлося про відновлення роботи Спільної українсько-хорватської комісії з питань економічного співробітництва, останнє засідання Комісії якої відбулося в листопаді 2012 року в Києві.

«Сьогодні, після тривалої паузи, ми проводимо дуже важливу зустріч комісії. Я сподіваюсь, що вона буде продуктивною і стане основою для подальшого пожвавлення нашої взаємної економічної діяльності, включаючи збільшення товарообігу», – підкреслила Мартіна Далич.

Сторони також обговорили можливості приєднання України до Адріатично-Балтійсько-Чорноморської ініціативи, яка відповідає її інтересам та цілям, зокрема, в енергетичній складовій. Участь в ініціативі може стати потужним додатковим фактором європейської інтеграції України, а також зміцнення її енергетичної безпеки завдяки приєднанню до газотранспортної мережі, що з’єднуватиме LNG-термінали на Балтиці та Адріатиці (зокрема, через інтерконектор з Польщею, який споруджується в рамках розвитку газового коридору «Північ – Південь»).

Як відомо, Україна є однією з найбільших країн Чорноморського регіону та має тісні історичні, політичні та економічні зв'язки з усіма державами-членами цієї Ініціативи, започаткованої Президентом Республіки Хорватія К. Грабар-Кітаровичем 25 серпня 2016 р. під час Дубровницького форуму. Її учасниками стали 12 країн ЄС: Хорватія, Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина, Естонія, Латвія, Литва, Болгарія, Румунія, Австрія та Словенія. Ініціатива містить значний компонент посилення співробітництва країн Центральної та Південно-Східної Європи у сферах енергетики та енергетичної безпеки, одним з ключових аспектів якого є сполучення LNG-терміналу в Польщі з майбутнім LNG-терміналом на хорватському острові Крк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-