Данія дозволить Nord Stream 2 під гарантію транзиту газу через Україну

Данія дозволить Nord Stream 2 під гарантію транзиту газу через Україну

Укрінформ
Данія вирішила пов'язати дозвіл на будівництво газопроводу Nord Stream 2 з гарантіями Росії на продовження транзиту газу до Європи через Україну.

Про це повідомляє DW.

"У зв'язку з цим українське питання має вирішальне значення", - заявив прем'єр-міністр Данії Ларс Люкке Расмуссен у Берліні після зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

Расмуссен нагадав, що уряд Данії ще не дав згоди на будівництво газопроводу у винятковій економічній зоні країни. Данські закони вимагають, щоб уряд, приймаючи рішення, "враховував геополітичні рамкові умови". Цей аспект наразі вивчає міністерство закордонних справ Данії.

Зрозуміло, що у випадку з Nord Stream 2 йдеться не лише про комерційний проект, але і про політику, сказав данський прем'єр. Його будівництво стосується не лише Данії, тому, за словами Расмуссена, він радий, що канцлер Меркель 10 квітня зробила недвозначну заяву щодо цієї теми.

Читайте також: Нафтогаз прокоментував заяву Меркель про Nord Stream 2

У понеділок за підсумками зустрічі з українським президентом Петром Порошенком Меркель, відповідаючи на запитання DW, заявила, що реалізація проекту газопроводу Nord Stream 2  можлива лише за умови, що Україна продовжить грати роль країни-транзитера при постачаннях російського газу до Європи. За її словами, при оцінці проекту необхідно враховувати і "політичні фактори".

Компанія Nord Stream 2, засновником і єдиним акціонером якої є Газпром, має намір завершити будівництво газопроводу до кінця 2019 року. Він має з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд. Протяжність Nord Stream 2 з пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік повинна становити 1220 кілометрів.

Читайте також: Парубій назвав ударом по Україні дозвіл країн ЄС на Nord Stream 2

Газопровід проходитиме територією Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Проти проекту активно виступають країни Балтії, Польща та Україна, серйозні питання залишаються і у Єврокомісії.

Фото: @ Getty Images / AFP / M. Tantussi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-