Сплата $15 мільярдів МВФ не загрожує Україні дефолтом - Нацбанк

Сплата $15 мільярдів МВФ не загрожує Україні дефолтом - Нацбанк

Укрінформ
Україні не загрожує дефолт навіть після сплати $15 млрд, які залишилося заплатити з обслуговування кредиту МВФ і зовнішнього державного боргу у 2018-2020 роках.

Однак зберегти міжнародні резерви НБУ вдасться лише за умови подальшої співпраці з МВФ. У цьому випадку на кінець 2018 року резерви зростуть до $20,5 млрд. Про це йдеться у поясненні Національного банку на запит "Обозревателя".

"Мова про дефолт не йде. За нашими прогнозами, навіть після сплати $15 млрд, які Україні залишилося заплатити у 2018-2020 роках. Як за основною сумою, так і на обслуговування зовнішнього державного боргу у міжнародних резервах залишиться приблизно стільки ж коштів, скільки у них зараз - понад $18 млрд. Однак збереження резервів на такому рівні, незважаючи на здійснення зазначених платежів, буде можливим лише за умови подальшої співпраці із МВФ. У цілому НБУ очікує, що протягом 2018 року Україна отримає від МВФ $2 млрд. Це разом із надходженням пов'язаного фінансування і виходом уряду на міжнародні ринки капіталу дасть змогу наростити міжнародні резерви до $20,5 млрд на кінець 2018 року", - заявили в НБУ.

Водночас, у Нацбанку підкреслили, що відсутність прогресу у реалізації програми з Міжнародним валютним фондом підвищить вразливість економіки України.

Читайте також: Міжнародні резерви НБУ скоротилися до $18,2 мільярда

"Звичайно, відтермінування отримання чергового траншу МВФ враховувалося Національним банком при ухваленні рішення щодо підвищення облікової ставки. Відсутність прогресу у реалізації програми з Міжнародним валютним фондом підвищує уразливість економіки України. Особливо, якщо врахувати значний обсяг платежів по зовнішньому державному боргу у 2019-2020 роках.

Разом з тим, це не єдина причина, через яку НБУ ухвалив таке рішення на початку березня. Свою роль також відіграли підвищені інфляційні очікування бізнесу та населення, а також суттєві темпи зростання споживчого попиту, про який свідчить триваюче зростання роздрібного товарообігу високими темпами (в січні-лютому на 7,6% у річному вимірі). Значною мірою останньому сприяло підвищення соціальних стандартів - як пенсійних виплат, так і заробітних плат", - підкреслили у НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-