Міжнародні резерви НБУ скоротилися до $18,2 мільярда

Міжнародні резерви НБУ скоротилися до $18,2 мільярда

Укрінформ
Міжнародні резерви України станом на 1 квітня становили 18 191,2 млн дол. США. За березень вони скоротилися на 1,2%, переважно у зв'язку із здійсненням платежів уряду та НБУ за державним боргом.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Міжнародні резерви України на 1 квітня 2018 року становили 18 191,2 млн дол. США (в еквіваленті), за попередніми даними. За березень вони скоротилися на 1,2%, переважно у зв'язку із здійсненням платежів уряду та Національного банку за державним боргом", - йдеться у повідомленні.

Поповнення міжнародних резервів протягом березня, як і у попередньому місяці, відбувалося насамперед за рахунок інтервенцій Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Тривале перевищення пропозиції валюти над попитом на неї на міжбанківському ринку дало Національному банку можливість і надалі викуповувати надлишок валюти з ринку для нарощування резервів без протидії зміцненню обмінного курсу гривні.

За підсумками березня Національний банк купив на міжбанківському ринку $510 млн, у тому числі $300 млн - за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Крім того, Національний банк продав $134 млн за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Таким чином, чиста купівля валюти Національним банком становила $376 млн.

Також у минулому місяці до резервів надійшло $669,5 млн та €123,3 млн від розміщення урядом ОВДП, деномінованих в іноземній валюті. Водночас у березні було здійснено низку платежів уряду та Національного банку за державним боргом, обсяг яких перевищив надходження від валютних інтервенцій Національного банку і, відтак, зумовили певне скорочення обсягу міжнародних резервів за підсумками місяця.

Читайте також: Стабільна гривня та резерви: Порошенко назвав головні завдання НБУ

По-перше, з міжнародних резервів було сплачено $1 284,1 млн для погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ). У тому числі $562,3 млн - обслуговування за єврооблігаціями Уряду та $678,8 млн - обслуговування та погашення за ОВДП, деномінованими в іноземній валюті. По-друге, минулого місяці уряд та Національний банк сплатили на користь Міжнародного валютного фонду $186 млн.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму $43,2 млн. В цілому, станом на 1 квітня обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-