Аслунд порадив припинити контроль олігархів з РФ над українськими обленерго

Аслунд порадив припинити контроль олігархів з РФ над українськими обленерго

Укрінформ
В інтересах гарантування національної безпеки, уряд України має припинити контроль російських олігархів над більшою частиною української електромережі.

Таку пораду висловив економічний експерт "Атлантичної Ради" (м. Вашингтон, США) Андерс Аслунд у своїй публікації щодо ситуації на енергоринку України.

"Україна має проблему на рівні національної безпеки у своїй електромережі. Виходить за межі розуміння той факт, що 11 з 24-х обленерго в Україні значною мірою належать російській групі під керівництвом російського націоналіста Олександра Бабакова, який перебуває під санкціями відповідних країн за його роль у російській окупації та анексії Криму на посаді віце-спікера російської Держдуми", - пише американський експерт.

Читайте також: Україна втратила від агресії РФ майже $100 мільярдів - Аслунд

До того ж Бабков фігурує в так званих Панамських паперах, додав Аслунд.

За вимогами санкцій США і європейських країн, майно та активи Бабакова мають бути заморожені.

"Український уряд повинен заблокувати його активи з метою національної безпеки. Ми тут турбуємося про російські кібератаки на українській мережі, в той час як їх переважна частина перебуває у власності, під контролем та в експлуатації ворога", - наголосив Аслунд.

Читайте також: Рішення США про поставки зброї Україні зменшило агресію Росії - Аслунд

Експерт також звернув увагу, що іншим власником чималої частини мереж є Костянтин Григоришин. Він навпаки, був громадянином Росії, але потім отримав українське громадянство.

Аслунд також нагадав, що законодавство про ринки електроенергії в Україні було затверджено Верховною Радою ще в червні 2017 року. І хоча документ набрав чинності одразу, більшість його положень залишаються невиконаними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-