НБУ пом’якшує валютні операції для банків і бізнесу

НБУ пом’якшує валютні операції для банків і бізнесу

Укрінформ
НБУ пом’якшує валютні операції для банків та бізнесу і, зокрема, скасовує добовий ліміт на купівлю-продаж валюти банками, послаблює дострокове погашення українськими компаніями зовнішніх кредитів та позик в іноземній валюті.

Про це інформує прес-служба регулятора.

Зазначається, що запропоноване послаблення не створює ризиків дестабілізації ринку. Відповідні зміни затверджено постановою Правління НБУ №31 від 29 березня 2018 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" та рішенням Правління №184-рш від 29 березня 2018 року "Про встановлення лімітів відкритої валютної позиції банку".

Так, НБУ розширює можливості банків для проведення власних операцій з іноземною валютою на міжбанківському ринку.

"Раніше розмір дозволеного сальдо купівлі-продажу банками іноземних валют та банківських металів протягом одного робочого дня становив 0,5%, а з 4 серпня 2017 року – 1,0% від розміру регулятивного капіталу. З 30 березня поточного року ця вимога припинить діяти, а, відтак, будуть скасовані і заходи впливу за її порушення", – йдеться у повідомленні.

Регулятор також змінив для банків ліміти відкритої валютної позиції, – "З 1 травня цього року ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Л13-1) буде збільшено з 1% до 3%, ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Л13-2) – зменшено з 10% до 8%. Це дозволить банкам більш ефективно розподіляти валютні ризики", – підкреслює НБУ.

Читайте також: В НБУ очікують, що нова модель валютного регулювання запрацює вже цьогоріч

Крім того, щодо послаблень для бізнесу із дострокового погашення кредитів у валюті НБУ зазначає, що резиденти-позичальники зможуть здійснювати дострокове погашення таких кредитів і позик, якщо у їх реалізації (шляхом кредитування, страхування, гарантування або поручительства) повністю або частково бере учать іноземна особа, одним з акціонерів якої є іноземна держава або іноземний банк з акціонером – іноземною державою.

Водночас, Нацбанк продовжує розширювати перелік операцій бізнесу, на надходження за якими не поширюється вимога щодо обов’язкового продажу.

Так, компанія-резидент зможе не здійснювати обов’язковий продаж коштів, які надійшли за кредитом чи позикою, якщо у її реалізації також бере учать іноземна особа на вищезгаданих умовах. При цьому даний виняток розповсюджується лише на ті випадки, коли зазначена іноземна держава має офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s).

Читайте також: НБУ полегшив бізнесу умови продажу валюти

Крім того, регулятор спростив для бізнесу перерахування іноземної валюти за кордон для здійснення платежів, пов’язаних із процесами судочинства. Так, резиденти-боржники, які мають індивідуальну ліцензію на перерахування коштів за кордон, зможуть без обмежень за сумою перераховувати за межі України валюту на виконання судових рішень, рішень міжнародних комерційних арбітражів чи задоволення вимог осіб щодо виконання судових або арбітражних рішень, вимог про стягнення судових, виконавчих або адміністративних зборів, а також витрат судового та виконавчого проваджень, що покладаються на особу боржника згідно законодавства іноземної держави.

Водночас, іноземна держава, про яку йдеться у даному випадку, має також належати до країн, що мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-