В Україні підвищили мито на імпорт мінеральних добрив з Росії

В Україні підвищили мито на імпорт мінеральних добрив з Росії

Укрінформ
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі 26 березня  ухвалила рішення про розширення дії антидемпінгових заходів на імпорт в Україну нітрату амонію (аміачної селітри), походженням з Російської Федерації.

Про це йдеться у повідомленні  Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, яке є у розпорядженні Укрінформу.

"Відтепер, антидемпінгове мито для ПАТ "Дорогобуж" становитиме 29,25%, для інших експортерів та загалом для Російської Федерації - 42,96%. Рішення Комісії набуває чинності з дня опублікування повідомлення про нього в “Урядовому кур’єрі”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у рамках засідання Комісія розглянула матеріали щодо існуючої практики постачання мінеральних добрив в Україну з боку російських виробників та експортерів, яка вказує на численні порушення в процесі підготовки здійснення імпорту в Україну, а також існування загрози подальшого обходження діючих антидемпінгових заходів щодо нітрату амонію з боку таких постачальників.

Комісія також змінила опис товарів, до яких застосовуються вказані антидемпінгові заходи з метою недопущення обходу цих заходів з боку російських виробників та експортерів мінеральних добрив.

За результатами розгляду матеріалів, було встановлено, що рівень застосовуваних остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну нітрату амонію (аміачної селітри) походженням з РФ є недостатнім для усунення демпінгу, який заподіює шкоду українським виробникам.

Приймаючи Рішення Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі зважила позицію всіх зацікавлених сторін, зокрема українських виробників мінеральних добрив та агросектору, включаючи галузеві аграрні асоціації.

Читайте також: Гройсман закликав відновити роботу підприємств з виробництва міндобрив

Враховуючи комплексний характер порушеного питання та з метою недопущення створення штучного дефіциту мінеральних добрив на внутрішньому ринку України, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила звернутись до Кабміну з проханням направити звернення до Верховної Ради України з пропозицією активізувати роботу над прийняттям проекту Закону № 6422 "Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" з метою диверсифікації постачання добрив в Україну.

Також Комісія звертається  до Антимонопольного комітету України з пропозицією щодо вжиття заходів з контролю за цінами на добрива на внутрішньому ринку України.

На цей час щодо імпорту товарів походженням з Російської Федерації діють 12 захисних торговельних заходів (10 антидемпінгових, 1 компенсаційний та 1 спеціальний). Крім того, наразі проводиться три процедури розслідування щодо демпінгового імпорту міндобрив походженням з РФ (карбамідно-формальдегідна продукція, нітрат амонію, сірчана кислота та олеум). 

Відповідно до Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) є колегіальним оперативним органом державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. До складу Комісії входять представники органів виконавчої влади в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-