Данилюк: Можемо ініціювати нову програму з МВФ, але, можливо, не робитимемо цього

Данилюк: Можемо ініціювати нову програму з МВФ, але, можливо, не робитимемо цього

Укрінформ
Нова програма співпраці з Міжнародним валютним фондом у 2019 році залежатиме від ініціативи України. Водночас ще рік діятиме нинішня програма, і її необхідно успішно завершити.

Про це повідомив в інтерв'ю "BBC News Україна" міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Це залежить від ініціативи України. Нині ми її ще не озвучували, поки що немає сенсу про це говорити. Ще рік діятиме нинішня програма. Маємо її успішно завершити. Ми можемо ініціювати нову програму, але, можливо, і не робитимемо цього. Якщо підемо цим шляхом, то її потрібно добре продумати", - сказав він, відповідаючи на запитання, чи має Україна шанси отримати нову програму співпраці з МВФ в 2019-му, коли закінчиться дія нинішньої.

Данилюк додав, що нинішня програма була спрямована на стабілізацію і на запровадження ключових реформ, які змінюють країну. Деякі будуть впроваджуватися роками, як-от медична реформа.

При цьому, за його словами, таких вимог чинної програми співпраці з МВФ, які б Україна категорично не виконувала, немає. "Виконання нинішньої програми я оцінюю ні позитивно, ні негативно. Ми мали б уже отримати п'ятий транш від МВФ", - зазначив міністр.

Він також підкреслив, що не пов'язує проблеми з виплатою чергового траншу з тим, що Україна не виконує вимог Фонду. 

"Це проблеми із затримкою виплати, але це не значить, що ми щось категорично не виконуємо. Реалізація певних заходів потребує багато часу, не скрізь є відповідні можливості, концентрація реформаторського потенціалу", - сказав урядовець.

За словами Данилюка, упродовж останнього року в Україні реалізовано кілька складних реформ, які потребували зусиль не лише профільних міністерств. "Ми, до речі, підключалися вповні до них", - додав міністр.

Він нагадав, що наразі на порядку денному - створення антикорупційного суду, це одна з найскладніших реформ. 

"Питання не лише в законі, але й у тому, як він буде впроваджений. Зараз усі борються з корупцією. Це перетворилося на національне шоу, але хоч хтось був покараний? У нас мало не щодня з когось знімають кримінальну відповідальність. Цей суд, якщо буде правильно запущений, дасть відповіді на ці питання", - розповів урядовець.

Читайте також: МВФ привітав призначення Смолія головою НБУ та розраховує на співпрацю

Як повідомляв Укрінформ, в березні 2015 року МВФ схвалив програму кредитування економіки України із впровадженням механізму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на чотири роки. Перший транш у сумі 5 млрд дол. Україна отримала в березні 2015 року, другий (1,7 млрд дол.) у серпні 2015 року, третій (1 млрд дол.) у вересні 2016 року, четвертий (1 млрд дол.) у квітні 2017 року. 

Наразі очікується, що п'ятий і шостий транші Україна отримає впродовж нинішнього року, якщо виконає умови МВФ, серед яких - створення антикорупційного суду та запровадження ринкових цін на газ для населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-