Вітренко сказав, скільки грошей Україна недоотримала від транзиту газу з РФ

Вітренко сказав, скільки грошей Україна недоотримала від транзиту газу з РФ

Укрінформ
Загалом з 2009 року "Нафтогаз" недоотримав від "Газпрому" близько 20 млрд дол. США за транзит газу.

Як заявив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко під час ефіру на "Свободі слова" на ICTV, нинішня ставку на транзит російського газу територією України є заниженою приблизно у два рази.

"Щодо транзитної ставки - ми вважаємо, що вартість транзиту територією України є заниженою приблизно у два рази. І ми будемо пробувати це зараз доводити в межах, скоріш за все, нового арбітражного процесу. З 2009 року по теперішній час - ми недоотримали за весь цей час приблизно 20 млрд доларів", - сказав він.

Читайте також: Нафтогаз домовляється з ЄБРР про новий кредит

Вітренко зазначив, що ця цифра встановлена за розрахунками експертів та юристів, втім її обгрунтованість ще потрібно доводити.

Представник "Нафтогазу" також відповів на питання, чи поширюється рішення Стокгольмського арбітражу по транзиту російського газу на 2018-2019 роки: "Точно розповсюджується на 2018 рік, а 2019 рік - там є певні умови. Але, скоріш за все, теж розповсюджується".

Читайте також: Росія сприйняла програш "Газпрому" як ляпас від України – Зеркаль

Раніше Президент України Петро Порошенко дав доручення "Нафтогазу", якщо «Газпром» не сплатить 2,56 мільярда доларів, почати процедуру арешту активів російської компанії.

Читайте також: Нафтогаз планує ще один арбітраж проти Газпрому - Вітренко

"Нафтогаз" виграв історичний позов до російського "Газпрому". Стокгольмський арбітраж ухвалив виплатити "Нафтогазу" 2,56 млрд дол. за підсумками двох арбітражних проваджень. Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. Арбітражний суд також відхилив вимоги "Газпрому" щодо штрафів за нібито незаконно відібрані "Нафтогазом" обсяги транзитного газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-