Газпром потрапив у пастку, яку готував для України - Вітренко

Газпром потрапив у пастку, яку готував для України - Вітренко

Укрінформ
"Нафтогаз" забезпечив за добу реальну можливість покрити всі потреби у імпорті природного газу без російського "Газпрому", і замінив газ, який мав постачатися від "Газпрому" на газ з Європи.

Про це написав у Facebook комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

"За добу Нафтогаз замінив газ, який мав постачатися від Газпрому на газ з Європи. Бо Нафтогаз забезпечив реальну можливість покрити всі потреби у імпорті без Газпрому і зняв Україну з газової голки Росії", - наголосив він.

Вітренко підкреслив, що українці довели Європі: НАК "Нафтогаз України" забезпечує надійні надходження газу в Європу, "на відміну від "Газпрому".

"Тепер Газпром потрапив у пастку, яку підготували для нас", - зауважив комерційний директор.

На його переконання, нинішня ситуація важлива для того, щоб європейці відмовилися від "Північного потоку-2" - газопроводу з Росії до Німеччини, який може повністю забрати у України доходи від транзиту, а це приблизно 2-3 млрд дол. на рік.

Вітренко пояснив ситуацію, що склалася так: "Ми розуміли, що "Газпром" може не виконати свої зобов’язання щодо поставки газу у будь-який час. Тому купувати газ з Європи «для підстраховки» - не варіант. Бо якщо "Газпром "буде бачити, що нам його газ не потрібен, то він не буде перекривати поставки, а буде продавати нам непотрібний газ. І будемо платити два рази - за газ з Європи і за газ від "Газпрому". Будемо нести величезні збитки, які ніхто не буде покривати. Газ у ці дні у Європі коштував до 1 тисячі доларів, тобто у 4 рази більше ніж за контрактом з "Газпромом".

За його словами, якщо б Україна купувала газ у "Газпрому", то це було б марнотратство.

Читайте також: Нафтогаз нагадав Газпрому, що контракт не дає можливості "піти по-англійськи"

Як повідомляв Укрінформ, у НАК "Нафтогаз України" 1 березня заявили про дефіцит газу в Україні через сильні морози і відмову "Газпрому" в його поставках і запропонували запровадити заходи з обмеження споживання газу.

2 березня в Україні запровадили відповідні заходи, які, зокрема, передбачають переведення генеруючих компаній з газу на мазут, а також тимчасове закриття навчальних закладів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-