Прем’єр доручив Коболєву врегулювати ситуацію з газом

Прем’єр доручив Коболєву врегулювати ситуацію з газом

Оновлено
Укрінформ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив керівництву НАК "Нафтогаз Україна" завдання якнайшвидше врегулювати ситуацію щодо газу.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Перед керівництвом НАК "Нафтогаз" мною поставлено завдання максимально швидко врегулювати проблему. Важливо також, щоб і місцева влада відслідковувала ситуацію щогодини. Все має працювати нормально. Всі служби вже переведені в посилений режим", - сказав Гройсман.

Він нагадав, що російський газовий монополіст "Газпром" після вироку арбітражної палати Стокгольму про стягнення понад 4 млрд дол. на користь України за кабальними контрактами 2009 року понизив тиск у газотранспортній мережі і, таким чином, вдався до шантажу як України, так і Європи.

"Газпром вдався до шантажу Європи та України, понизивши в системі подачі газу тиск. Це зумовлює технічні труднощі. Але немає нічого такого, з чим би ми не впоралися", - наголосив Гройсман.

Глава уряду підкреслив, що "Нафтогазу" як ключовому елементу енергетичної системи України треба завжди пам’ятати, "з ким мати справу", і робити все, аби не допускати збоїв і знаходити варіанти постачання палива.

1 березня Гройсман запевнив, що Київ шукає механізми, як змусити РФ виконати рішення Стокгольмського арбітражу, який 28 лютого задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недоставлені "Газпромом" обсяги для транзиту і зобов'язав виплатити 4,63 млрд дол.

Читайте також: Україна запроваджує обмеження споживання газу

За даними "Нафтогазу", це рішення означає, що "Газпром" має сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 та 2015 роках.

Крім того, арбітражний суд відхилив вимоги "Газпрому" щодо штрафів за начебто незаконно відібрані "Нафтогазом" обсяги транзитного газу.

У НАК "Нафтогаз України" 1 березня заявили, що здивовані рішенням ПАТ "Газпром", яке відмовилось постачати газ у березні. У НАК повідомили, що "Газпром" виставив рахунок у рамках контракту, зміненого Стокгольмським трибуналом, а "Нафтогаз" оплатив цей рахунок. У НАК розцінили відмову "Газпрому" від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу і заявили, що планують вимагати від "Газпрому" компенсації завданих збитків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-