Україна попередила ЄС про відмову Росії виконувати рішення Стокгольмського арбітражу

Україна попередила ЄС про відмову Росії виконувати рішення Стокгольмського арбітражу

Укрінформ
Україна офіційно попередила Євросоюз про відмову Росії виконувати рішення Стокгольмського арбітражу про транзит газу.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

"Щойно направили ноту ЄС про застосування механізму раннього попередження кризових ситуацій в енергетиці відповідно до статті 340 та додатку 26 Угоди про асоціацію. Також ініціюємо тристоронні переговори у форматі Україна - ЄС - Росія щодо забезпечення стабільності постачання газу в Україну та ЄС", - зазначила вона.

За словами дипломата, "сьогоднішні дії Газпрому щодо невиконання своїх договірних зобов’язань та відмова виконувати рішення Стокгольмського арбітражу є загрозою виникнення надзвичайної ситуації у постачанні газу до України та ЄС".

За словами Зеркаль, Газпром вкотре доводить свою недоброчесність і намагається підставити Україну. Водночас вона запевнила, що історія 2009 року не повториться. "Стокгольм, Угода про асоціацію та реформа ринку газу остаточно змінили парадигму відносин з РФ у газовій сфері. Шантаж більше не працює", - резюмувала Зеркаль.

Читайте також: Газпром знизив тиск на вході в українську ГТС на 20% - Клімкін

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж 28 лютого задовольнив вимоги НАК "Нафтогазу" щодо компенсації за недопоставлені ПАТ "Газпромом" обсяги газу для транзиту. 

Зокрема, НАК "Нафтогаз" домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. 

Загалом за результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-