"Терпіти не будемо": Мінськ прокоментував заборону Москви на постачання молока

Укрінформ
Плани Росії щодо обмеження поставок молочної продукції з Білорусі без відповіді не залишаться.

Про це заявив президент республіки Олександр Лукашенко.

"Ми просто терпіти це не будемо", — сказав він під час робочої зустрічі з віце-прем'єром країни Михайлом Русим, якому доручено розібратися в цьому питанні. Слова президента наводить агентство Sputnik Білорусь.

Лукашенко припустив, чому Москві "не подобаються" поставки Мінськом молочної продукції за низькими цінами: "Мене спецслужби інформують, що завезли з Нової Зеландії або звідкись сухе молоко, з'явилися надлишки, і вони починають нас притримувати, поки реалізують молоко за високими цінами. Тому їм не подобається дешеве молоко".

Він додав, що Білорусь буде продавати молоко за тією ціною, яку вважає потрібною. "А вони нехай росіянам збільшують ціну, якщо там вже російські люди, москвичі або пітерці, об'їлися новозеландським молоком", — сказав президент.

Білорусь — основний постачальник молочної продукції до Росії (79% від загального експорту). Її частка в російському імпорті молока і питних вершків досягає 92%, кисломолочної продукції — 94%, сиру — 99%.

При цьому Москва та Мінськ кілька років сперечаються з постачання сільськогосподарської продукції, зокрема, молока, м'яса та їх похідних. Россільгоспнагляд періодично забороняє ввезення білоруських продуктів на підставі їх низької якості і "небезпечності". Крім того, Москва підозрює, що через цю країну в Росію потрапляють санкційні товари.

Читайте також: Росія відсьогодні припинила поставки білоруського молока

В кінці лютого Россільгоспнагляд оголосив про плани ввести тимчасові обмеження на ввезення з Білорусії молока, вершків та деяких інших видів молочної продукції. Однак після переговорів з мінської стороною відомство відклало введення заборони до 6 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-