Росія відсьогодні припинила поставки білоруського молока

Росія відсьогодні припинила поставки білоруського молока

Укрінформ
У Росії до білоруської «молочки» валіза претензій, в України і Казахстану — жодних проблем.

Про це пишуть Naviny.by.

Росія з сьогоднішнього дня припинила постачання білоруської молочної продукції.

Заборона стосується тільки сировини і не торкнеться упакованих товарів.

Заборону ввозити в Росію молочну сировину з Білорусі прийняв Россільгоспнагляд «у зв'язку з неодноразовими порушеннями ветеринарно-санітарних вимог», йдеться на сайті відомства. Россільгоспнагляд раніше виявляв у білоруській молочній продукції небезпечні речовини та антибіотики. Під заборону потрапили наливне молоко і вершки, молочна сироватка і концентрат молочного білка.

При цьому обмеження не стосуються сиру, сметани та вершкового масла. В цій продукції не було виявлено масових порушень санітарних вимог. Заборона буде діяти до тих пір, поки ситуація не буде врегульована, підкреслили в Россільгоспнагляді. У загальній складності за неповні два місяці, запевняють у відомстві, було зафіксовано понад 30 випадків порушення санітарних норм білоруськими виробниками молочної продукції.

Читайте також: Мінагро та Світовий банк планують знизити ризики інвестування в аграрний сектор

При цьому у Казахстану і України, які імпортують таке ж білоруське молоко і продукти харчування, претензій немає.

У Казахстану друге місце серед імпортерів білоруської продукції, в 2016 році Білорусь поставила в Казахстан молока і згущених вершків на 23 мільйони доларів.

«Ніколи ніяких проблем з білоруським молоком не виникало, принаймні, пригадати такого не можемо», — повідомили Naviny.by у Комітеті ветеринарного контролю та нагляду Міністерства сільського господарства Казахстану.

Україна — третя в списку найбільших покупців білоруських продуктів харчування. У минулому році постачання зросли на 32%.

«Ми перевіряли білоруську згущенку і інші продукти, проблем не виявляли ніяких. У нас з Росією були схожі проблеми, це називалися тоді «сирні війни». Коли виникли претензії, ми зробили контрольні закупівлі в Москві, провели дослідження в чотирьох лабораторіях, і ні по одному пункту проблеми не підтвердилися», — розповів Валентин Безрукий, президент науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз України «Тест».

Відсутність претензій з боку України до білоруської «молочки» підтверджують і в Міністерстві сільського господарства Білорусі.

Тим часом оглядачі відзначають, що атаку на білоруське молоко пролобіювали російські виробники.

Справа в ціні на білоруські продукти, вони дешевші, ніж російські, впевнений директор Центру вивчення молочного ринку Росії Михайло Міщенко.

«Почали падати ціни на сире молоко. А виробники сирого молока пролобіювали те, що сталося. Нещодавно Медведєв (прем'єр-міністр Росії. — ред.) висловлювався про сухе молоко, що ми купуємо дешеву сировину з Білорусі, а у нас перевиробництво, і в результаті ми отримали цю заборону. Але також через Білорусь проходить велика кількість реекспорту, що б'є і по російським і білоруським виробникам. На російському ринку зараз величезна кількість сироподібного продукту, сформувався надлишок сиру, а митна ціна всього 58 центів за кілограм. І з цією ціною ніхто не може конкурувати. Це серйозна загроза для російських виробників. В результаті надлишок сформувався як раз через реекспорт».

Єдине, що може допомогти білоруським виробникам — постачання більш якісної готової продукції, вважає Михайло Міщенко.

«Якщо Росія не закуповує сировинні продукти, значить, ринок вимагає виробляти більше якісних молочних продуктів. Це допоможе ефективно розвинутися галузі. Для Білорусі цей момент може бути позитивним. На сьогодні це, звичайно, шок, але в майбутньому це дозволить вашій промисловості вийти на новий рівень».

З середини лютого також введено заборону на імпорт до Росії білоруських яблук з 31 підприємства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-