За рік борщ в Україні здорожчав на 50% - експерти - 22.02.2018 13:32 — Новини Укрінформ
За рік борщ в Україні здорожчав на 50% - експерти

За рік борщ в Україні здорожчав на 50% - експерти

793
Ukrinform
За середньостатистичними цінами державного моніторингу індекс українського борщу за рік зріс майже на 50%.

Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook. 

"За рік вартість борщу зросла практично на 50% та наближається до 100 грн за каструлю", - зазначив експерт.

За середньостатистичними цінами державного моніторингу свинина з кісткою коштує 66,2 грн за 600 г, буряк – 3,5 грн за 500 г, картопля – 3,2 грн за 500 г, капуста – 1,5 грн за 300 г, морква – 1,5 грн за 200 г, цибуля – 1,1 грн за 200 г, сметана – 12,8 грн за 250 г. Ця смачна страва нам обійшлась на кінець січня поточного року у 89,8 грн. 

За даними Держстату, в січні минулого року традиційна перша страва обходилась у 61 грн. Таким чином, борщ за рік подорожчав на 28,8 грн, або на 47%. Так свинина додала 23,5 грн, або 55%, сметана – 2,5 грн, або 24%, буряк – 1,5 грн, або 75%, морква – 60 коп, або 67%, цибуля – 20 коп, або 22%, капуста – 30 коп, або 25%, картопля – 20 коп, або 7%.

Читайте також: Цьогоріч посівна коштуватиме на 23% більше, ніж торік - експерти

Український борщ, приготовлений у листопаді 2017 року, коштував 81 грн. Тобто за два місяці він став дорожчим майже на 9 грн, або 11%. 

Для порівняння брався найпростіший рецепт борщу: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 - 4 літри, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 г. 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-
*/ ?>